Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія скоро «розставлять всі крапки над «і» в газовій співпраці – Янукович


Президентові Віктору Януковичеві «хочеться вірити», що Україна і Росія вже найближчим часом «розставлять усі крапки над «і» у питаннях газової співпраці над ними, сказав він сьогодні на спільній зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим прес-конференції в Донецьку.

Він також висловив сподівання, що сторони «найближчим часом» зможуть оголосити про те, як вони будуватимуть ці відносини.

«Мета наша проста – вийти на такий рівень співпраці, який би давав перспективи і для України, і для Росії і створював мотивації в розвитку цих відносин на довгі роки наперед. І, звичайно, зняти питання наших європейських партнерів, які весь час турбуються, що раптом ми порушимо стабільність поставок газу», – сказав Янукович.

Він укотре наголосив, що «абсолютно ніякого занепокоєння тут не було, немає і бути не може». «Тому що ми стабільно платили за газ і будемо платити, стабільно його прокачували і будемо прокачувати», – сказав український керівник.

Медведєв, зі свого боку, заявив, що підтримує заяви Януковича про те, що до створення нової договірної бази сторони виконуватимуть нині чинні угоди. За його словами, цю чинну договірну базу можна змінювати, якщо сторони про це домовляться і якщо вони вважатимуть, що це взаємно вигідно.

Російський керівник теж сказав, що чільники «Нафтогазу України» і російського «Газпрому» отримали завдання «розробити сучасну і взаємно вигідну схему газової співпраці, орієнтовану на багато років наперед», і висловив сподівання, що вони «зможуть знайти такі способи співпраці, які будуть вигідні, прозорі та юридично коректні і для України, і для Росії», після чого з’являться підстави оголосити про результати.

Медведєв також заявив, що відносини двох країн «не повинні зводитися тільки до розмов про те, за якими цінами купувати газ або як вибудовувати такий важливий напрямок співпраці, як енергетичний». За його словами, є й «інші цінності».

Україна заявляє, що нині чинні угоди про постачання російського газу і його транзит, укладені 2009 року, невигідні для неї, а також не відповідають реаліям ринку. Росія заперечує їхню неринковість, але фактично пішла на переговори про можливість переглянути їх.
XS
SM
MD
LG