Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан і Пакистан змагаються за місце в Раді безпеки ООН


Міністр закордонних справ Пакистану Гіна Раббані Кхар. Фото AFP/ООН
Міністр закордонних справ Пакистану Гіна Раббані Кхар. Фото AFP/ООН

Прага – П’ять нових непостійних членів Ради безпеки ООН будуть переобрані цього тижня (21 жовтня) на наступні два роки. Тепер особливо гостре змагання розгорнулося за місце непостійного представника азійсько-арабського регіону в Раді безпеки, котре нині поки що за Ліваном. Пакистан і Киргизстан вважають, що саме хтось із них гідний представляти регіон в Раді безпеки.

У п’ятницю Генеральна асамблея ООН обере 5 нових непостійних членів ООН на наступні два роки з загалом 10 непостійних членів.

Киргизстан є членом ООН лише з 1992 року і давав заявку на місце в Раді безпеки ще у 1997 році. На відміну від Киргизстану, Пакистан в ООН із 1947 року – це шоста у світі за населенням країна. Та й Ісламабад вже був шість разів непостійним членом Ради безпеки.

Щоправда, Пакистан має сьогодні досить напружені відносини зі США, де його критикують за недостатню співпрацю у боротьбі з тероризмом. Тоді як Бішкек гостинно прийняв американську військову базу і має першу жінку-президента в мусульманському регіоні – Розу Отунбаєву, яка доклала зусиль для припинення міжетнічних сутичок у себе вдома.

Міністр закордонних справ Пакистану Гіна Раббані Кхар, перебуваючи 18 жовтня у Бішкеку, вмовляла Розу Отунбаєву зняти кандидатуру Киргизстану під час голосування в ООН у п’ятницю, але, як свідчать джерела з Бішкека, успіху це не дало.

Тому постійний представник Киргизстану в ООН Талайбек Кидиров вважає шанси його країни на місце в Раді безпеки добрими. «Ми посилаємо щороку свої контингенти для підтримання миру в багатьох африканських країнах. Ми набули досвіду в мирних зусиллях і внесли свій вклад у мирну дипломатію в регіоні, працюючи в регіональному центрі ООН в Ашгабаті. Ми маємо досвід у полагодженні постконфліктних ситуацій», – зазначає Кидиров.

Окрім того, керівництво Киргизстану доводить ООН, посилаючись на своє нечисленне населення, що буде гідним представником малих країн регіону.

Залаштункова дипломатія

Перемога у цьому голосуванні в ООН у п’ятницю потребує двох третин голосів присутніх у Генеральній асамблеї з загалом 193 учасників. Спостерігачі кажуть, що, ймовірно, Пакистан усе ж має більшу підтримку. Та є й припущення, що одна або кілька великих країн можуть негласно агітувати за підтримку кандидатури Киргизстану.

Колишній постійний представник Ісламабада в ООН Мунір Акрам каже Радіо Свобода, що результат будь-якого голосування на Генеральній асамблеї важко передбачити, і рішення, за кого голосувати, ухвалюються в останню хвилину.

Щороку Генеральна асамблея ООН переобирає 5 із 10 непостійних членів ООН. Серед конкурентів за європейське місце цього разу є Азербайджан.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG