Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї відтворять Чортомлицьку Січ


На Дніпропетровщині розробили концепцію створення унікального історико-культурного комплексу «Чортомлицька Січ». Його збудують біля пам'ятника всеукраїнського значення «Могила Івана Сірка», під Нікополем. Про це сьогодні на прес-конференції у Дніпропетровську розповіли ініціатори проекту.

За словами одного авторів Володимира Буштаренка, ідея створення комплексу виникла ще 1990 року, на святкуванні 500-річчя козацтва. Тепер вона оформлена у проект, є навіть кошти для початку реалізації.

Унікальність проекту «Чортомлицька Січ», за словами авторів, у тому, що вона буде діючою. На території повністю відтворять автентичний побут і дух життя Чортомлицької Січі, заснованої в цій місцевості 359 років тому. Комплекс планується як великий культурний і туристичний центр. Відвідувачі зможуть постріляти з козацької зброї, спробувати себе в майстерності коваля чи гончара, зварити юшку і куліш за козацьким рецептом, заночувати в справжньому козацькому курені, поплавати на козацькій чайці тощо.

Історико-культурний комплекс «Чортомлицька Січ» складатиметься з куренів, сторожової вежі і торгово-ремісничого передмістя. Тут, як передбачається, проводитимуть всеукраїнські та міжнародні фестивалі – козацької пісні, козацького бойового мистецтва гончарства, та інші.

Орієнтовна вартість комплексу – 22 мільйони євро спонсорських грошей. Збудувати комплекс планують упродовж двох років.

Нікопольський край був місцем розташування п'яти найвідоміших із семи Запорозьких Січей – Томаківської, Базавлуцької, Микитинської, Чортомлицької та Нової Січі.
XS
SM
MD
LG