Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу нагадають про європейський вибір


Київ – Сьогодні біля Верховної Ради відбудеться акція «Ми європейці», учасники якої хочуть висловити своє занепокоєння зовнішньополітичним курсом чинної української влади. Організатори заходу наголошують, що акція матиме позапартійний характер. Між тим, представники чинної влади запевняють, що курс на євроінтеграцію залишається незмінним.

Сьогодні у Маріїнському парку, під парканом довкола Верховної Ради зберуться громадяни, невдоволені зміною у зовнішньополітичному курсі Віктора Януковича. Як відомо, замість Брюсселя, де мало йтися про підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, глава української держави летить на Кубу. Відтак учасники акції хочуть нагадати президентові та іншим представникам української влади: «Ми – європейці».

«Ми поважаємо Президента, якого обрали люди, – розповідає один з ініціаторів та координаторів цього заходу, журналіст Євген Іхельзон. – Але він не був уповноважений робити з країною те, що він зараз робить. Ми хочемо показати, що хочемо жити європейськими цінностями. Ми не хочемо відновлення Радянського Союзу під будь-якими гаслами».

Регіонали відчувають тиск і просять не хвилюватися

Хоча заявку на проведення акції подала одна з політичних партій, проте, за словами організаторів, це зроблено з метою уникнути непорозумінь з правоохоронцями. Акція матиме суто громадянський і позапартійний характер.

«Ми просто люди, які хочуть показати, що те, що робиться зараз із країною, нас трохи не влаштовує, а точніше, зовсім не влаштовує», – стверджує Євген Іхельзон.

Криза у відносинах України з Євросоюзом настала після винесення обвинувального вироку лідерові опозиції, екс-прем’єру Юлії Тимошенко. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звинуватив ЄС у тискові на Україну. Натомість перший заступник парламентського комітету з питань євроінтеграції, депутат-регіонал Володимир Вечерко запевняє, що українська влада зберігає курс на євроінтеграцію, тож для хвилювань немає підстав.

«Політика уряду і президента якраз у напрямку Євросоюзу. Я бачу, бо працюю також над цим питанням», – заявляє депутат-регіонал.

Відзначимо також, що акція «Ми – європейці» є одним із перших не лише позапартійних громадських заходів, організованих насамперед за допомогою соціальних мереж інтернету.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG