Доступність посилання

ТОП новини

Янукович через Тимошенко не поїде до Брюсселя, а БЮТ вимагає розпуску Ради


Розгорнутий плакат із зображенням Юлії Тимошенко в сесійній залі Верховної Ради, Київ, 18 жовтня 2011 року
Розгорнутий плакат із зображенням Юлії Тимошенко в сесійній залі Верховної Ради, Київ, 18 жовтня 2011 року

Київ – Візит Президента України Віктора Януковича до Брюсселя у найближчий четвер не відбудеться. Його перенесли через необхідність поліпшення обставин для досягнення прогресу у двосторонніх відносинах, пояснили в Єврокомісії. Про це рішення стало відомо після заяви Януковича щодо неприйняття звільнення Юлії Тимошенко. Тим часом, пропрезидентська парламентська більшість і надалі відмовляється голосувати за декриміналізацію статті, за якою Тимошенко засудили, а опозиція через це вимагає розпустити Верховну Раду.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС, якщо вона не включатиме можливість майбутнього членства. Крім того, в інтерв’ю західним виданням він заявив, що вважає неприйнятним звільнення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Експерти пов’язують перенесення візиту Януковича до Брюсселя з цими заявами.

Тим часом у Партії регіонів підтверджують наміри не голосувати за декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу, за якою була засуджена Тимошенко. Європа не повинна диктувати Україні свої умови, заявив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Ми не будемо під диктовку з Євросоюзу вирішувати ті питання, що ми вважаємо згубними для розвитку нашої держави, незалежно від того, хто ці запитання ставить. Той тиск, що йде на нас із боку Брюсселя і керівників Євросоюзу, іноді не може бути прийнятним. Ми не можемо порушувати наші закони, на що нас, власне, підштовхують ці керівники», – сказав Єфремов.

Рада перетворилася на відділення Адміністрації Президента – Кожем’якін

Б’ютівці, протестуючи проти відмови Партії регіонів підтримати декриміналізацію, заблокували трибуну парламенту і заявили про вимогу щодо розпуску Верховної Ради. Про це з парламентської трибуни сказав заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожемякін.

«Верховна Рада України перетворилася на відділення адміністрації Президента і за помахом руки виконує лише функції з легітимізації незаконних та антинародних рішень. Левова частка відповідальності за репресії в Україні, за незаконне ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко, інших опозиціонерів лежить саме на Верховній Радії України. Верховна Рада повинна негайно припинити своє існування. Наша фракція реєструє відповідну постанову», – оголосив Кожем’якін.

За півтори години депутати з «БЮТ-Батьківщини» залишили залу пленарних засідань. Голова фракції Іван Кириленко зазначив, що такі дії є протестом.

Брюссель ще спробує вплинути на Януковича – Фесенко

Навряд чи опозиція спроможна на більше, ніж на блокування трибуни, вважає керівник центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко. Логічніше було б вимагати відставки Президента, що так само майже нездійсненно, як і розпуск парламенту, сказав Радіо Свобода політолог.

Водночас він зазначив, що Євросоюз ще спробує домовитися з Україною і про звільнення Тимошенко, і про подальшу співпрацю.

«Брюссель ще спробує вплинути на Януковича. Я не виключаю, що зустрічі на вищому рівні ще можуть бути, але якщо не зміниться ситуація з Тимошенко, то різко зростають ризики того, що не буде підписана угода з Європейським Союзом про асоціацію і зону вільної торгівлі. Зараз шансів залишилося дуже небагато», – сказав Фесенко.

Речниця Європейської комісії Кароліна Коттова, кажучи про скасування візиту Президента України, повідомила, що таке рішення було ухвалене за результатами двосторонніх контактів між Києвом і Брюсселем. За її словами, у Брюсселі «чекають іншої можливості» для приїзду Януковича.

Відповідаючи на запитання про перспективи підписання угоди про асоціацію, представник Єврокомісії нагадала позицію верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка сказала, що «пропозиція залишається в силі й буде надалі залишатися».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG