Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Каддафі – «добра новина» для США


Нью-Йорк – Повідомлення Тимчасового уряду Лівії про смерть диктатора Каддафі у Сполучених Штатах сприйняли як добру новину. Президент Барак Обама заявив, що це історична подія для Лівії, бо зникла темна тінь тиранії. Він закликав новий уряд Лівії якомога швидше встановити демократичний лад.

Тіло Каддафі привезли в Місрату
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Коли державному секретареві Гілларі Клінтон, яка щойно прибула з візитом до Пакистану, показали повідомлення з Тріполі, вона, знизавши плечима, відмовилася його коментувати, сказавши тільки: «Не підтверджено. Ми раніше мали пачку таких повідомлень про те, що Каддафі схопили».

Андерсон Купер, кореспондент телемережі CNN, коментуючи відеострічку, де показували тіло Каддафі, зауважив, що у тирана були двійники, тож цілковитої певності все ще нема. Однак, Джо Байден, віце-президент Сполучених Штатів, сказав, виступаючи у Вашингтоні: «Каддафі вже нема. Живий чи мертвий – він уже пішов. Лівійський народ позбувся диктатора, який владарював понад 40 років. Я знав його особисто – сильний, потужний, вельми поганий хлопець. Тож ситуація змінилася».

Сенатор Ліндзі Грем, член комісії у справах збройних сил верхньої палати конгресу, теж не стовідсотково певен щодо майбутнього без Каддафі. Він сказав у телевізійному інтерв’ю каналові FoxNews: «Що буде з Лівією в її регіоні, що буде з нафтопостачапнням, з Арабською весною? Майбутні події у Лівії відтак, коли Каддафі нема, впливатимуть і на нас. Тимчасом, лівійський народ зможе рухатися вперед».

Інший впливовий законодавець, сенатор Марк Кірк, зробив наголос на вельми дружньому ставленні лівійців до Сполучених Штатів. Остаточну перемогу повстанців, які налаштовані на стврення демократичного ладу у державі, звільненій з-під влади тирана, він розцінює як великий успіх збройних сил Америки, країн НАТО, як успіх адміністрації президента Барака Обами, але насамперед, на його погляд, це великий успіх лівійського народу.

Звичайно, сказав сенатор Кірк, проблеми залишаються і чималі. 28 різних повстанських угруповань нині контролюють Тріполі. Їх треба об’єднати. Щодо союзних військ, то вони мусять постійно контролювати арсенал хімічної зброї, що його посідав режим Каддафі, і, що особливо важливо, необхідно заволодіти багатьма тисячами портативних ракет «земля-повітря», що їх Каддафі передав своїм прихильникам. Терористи можуть використати ці ракети для атак на пасажирські авіалайнери.

Всі ці проблеми стоятимуть перед новим урядом. Єдине, чим може не перейматися новий уряд, сказав сенатор Кірк, то це поверненням Каддафі. Він уже ніколи не повернеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG