Доступність посилання

ТОП новини

Ірак вітає заяву Обами про виведення військ США


Уряд Іраку привітав у суботу заяву президента США Барака Обами, що всі американські війська будуть виведені з цієї країни до кінця цього року.

Як мовиться в заяві прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі, повне виведення американських військ дозволить двом країнам започаткувати нові стратегічні відносини, які будуть в інтересах обох держав.

Водночас начальник штабу армії Іраку Бабакар Зебарі, за повідомленнями, заявив, що хотів би, щоб частина військ США й інших країн-членів НАТО залишилися в Іраку й після закінчення цього року, щоб допомогти навчати іракських військових користуванню озброєннями, закупленими у США і в країнах Європи.

Міністр оборони США Леон Панетта заявляв, що його країна готова вести переговори з Іраком про таке навчання. Наразі не ясно, чи мав він на увазі, що його пропозиція могла б передбачати й перебування американських військ в Іраку.

Президент США Барак Обама заявив у п’ятницю про очікуване повне виведення військ, як вважають, після провалу переговорів із Іраком про продовження терміну перебування в цій країні частини американських військ, цього разу вже з суто навчально-тренувальною місією, коли Ірак відкинув можливість надати таким військам імунітет від судового переслідування.

Нині в Іраку ще перебуває ще близько 39 тисяч військових Сполучених Штатів Америки, і їхнє виведення триває з метою завершити його до кінця року, як передбачає попередня американсько-іракська домовленість.
XS
SM
MD
LG