Доступність посилання

ТОП новини

Працедавець Магнітського критикує заходи Росії проти США


В інвестиційному фонді Hermitage Capital, для якого працював померлий у слідчому ізоляторі російський юрист Сергій Магнітський, різко скритикували в суботу оголошення раніше цього ж дня, що Міністерство закордонних справ Росії запроваджує візові санкції проти низки американських урядовців у відповідь на аналогічні санкції США проти російських урядовців, причетних до смерті Магнітського.

«МЗС (Росії) захищає інтереси вузької групи чиновників, які викрали в своїх співгромадян десятки мільярдів рублів, і причетних до організації незаконного арешту і загибелі Сергія Магнітського, замість того, щоб захищати інтереси родини потерпілого і інтереси більшості мешканців країни», – мовиться в заяві фонду, як її цитує російське агентство «Інтерфакс».

Як мовиться в заяві, те, що МЗС захищає корупціонерів у Росії, є свідченням «тривалого безправ’я і кругової поруки» і «викликом і російській, і міжнародній спільноті».

Раніше в суботу в МЗС Росії оголосили, що Москва затвердила перелік громадян Сполучених Штатів Америки, перебування яких на території країни «визнано за небажане», «на основі взаємності» в відповідь на рішення Державного департаменту США запровадити візові санкції щодо низки російських урядовців, причетних, за даними США, до загибелі Магнітського.

Як заявив речник МЗС, ідеться про чільних вашингтонських чиновників, причетних до «резонансних злочинів у гуманітарній сфері», а саме, зокрема, до тортур в американських спецтюрмах, викрадень підозрюваних у тероризмі і знущань із них, безстрокового утримання в’язнів у Гуантанамо чи нерозслідуваних убивств мирного населення в Іраку й Афганістані.

Державний департамент США в липні заборонив російським чиновникам, яких вважають причетними до загибелі Магнітського, в’їзд до Сполучених Штатів.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві в віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення податків для свого замовника Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як він заявив, що викрив викрадення з російського бюджету посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів суми в 230 мільйонів доларів, що її фонд сплатив як податки.
XS
SM
MD
LG