Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені нові протести і жертви після резолюції ООН


Щонайменше 10 людей загинули, за повідомленнями, в столиці Ємену Сані в боях між урядовими військами й опозицією в суботу.

Тим часом єменські урядовці заявили цього ж дня, що готові «позитивно поставитися» до ухваленої напередодні резолюції Ради безпеки ООН щодо становища в Ємені.

Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила в п’ятницю резолюцію, яка закликає владу і опозицію Ємену якнайшвидше досягти домовленості, яка поклала б край 33 рокам перебування при владі президента Алі Абдалли Салеха.

Резолюція «різко засуджує» насильство влади проти демонстрантів і заявляє, що «відповідальних за насильство, порушення прав людини та зловживання необхідно притягти до відповідальності». Резолюція закликає Салеха відійти від влади без зволікань і виконати свою обіцянку підписати домовленість, розроблену Радою співпраці країн Перської затоки, яка передбачає його відставку і мирний перехід влади.

Рада безпеки також «різко» засудила бойові акції урядових силових структур проти демонстрантів. Водночас ні про які санкції чи інші заходи проти єменського режиму в резолюції не йдеться.

Це була перша резолюція Ради безпеки щодо Ємену, відколи понад вісім місяців тому, в січні там спалахнули масові протести. За оцінками, у придушеннях цих протестів загинули вже кількасот людей.
XS
SM
MD
LG