Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз відмовив «Південному потоку» в особливому статусі


Євросоюз відмовив «Газпрому» в особливому правовому статусі для газопроводу «Південний потік». Про це пише російський «Коммерсант».

За матеріалом видання, без особливого статусу магістральний газопровід може бути використаний для транспортування газу третіми сторонами.

Видання зазначає, що особливий правовий режим потрібний був «Газпрому» для того, щоб вивести «Південний потік» із-під дії Третього енергетичного пакета ЄС. Згідно з нормами європейського енергетичного законодавства, трансдержавний трубопровід може бути використаний третіми особами, а бізнес з транспортування і з продажу газу по ньому має бути роздільний. З цього правила виключаються тільки ті об’єкти, які потрапляють під поняття TEN – «транс’європейська сировинна інфраструктура».

«Коммерсант» також нагадує, що конкуренти «Південного потоку» – Трансадріатичний газопровід і «Набукко» – вже дістали право не надавати доступ третім особам.

Як пише видання, у «Газпрому» залишається ще один шанс «обійти» Третій енергопакет Євросоюзу: домовитися окремо з кожною країною, територією якої проходить «Південний потік», щоб вони визнали, що газопровід потребує особливого статусу. Однак і в цьому разі остаточне рішення залишається за керівництвом ЄС.

«Південний потік» є російсько-італійським проектом системи газопроводів. За планом, він має проходити дном Чорного моря з Росії у болгарський порт і далі – через Балканський півострів – в Італію й Австрію. Очікується, що будівництво «Південного потоку» завершать у 2013 році.
XS
SM
MD
LG