Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент: вирок Тимошенко містить ризики для укладення угоди про асоціацію


У Європарламенті вважають, що збереження вироку колишньому прем’єрові Юлії Тимошенко у нинішньому вигляді містить ризики для укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це йдеться у резолюції Європарламенту, схваленій сьогодні більшістю голосів.

«Європарламент дотримується думки, що неможливість перегляду вироку Юлії Тимошенко матиме ризики для укладення угоди про асоціацію та її ратифікації, відштовхуючи країну від реалізації європейської перспективи; висловлює стурбованість певними ознаками зменшення демократичних свобод та можливої інструменталізації державних інституцій з упередженою метою вимоги політичного реваншу», – йдеться у резолюції.

Також депутати назвали засудження колишнього Прем’єр-міністра порушенням прав людини та зловживанням судовою владою з метою політичного придушення опозиційного лідера в Україні.

Євродепутати також висловили стурбованість щодо утримання під вартою колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, попри те, що ніякого вироку ані щодо нього, ані щодо низки інших колишніх урядовців досі не оголосили.

Окрім того, в резолюції висловлюється тривога щодо повідомлень про погіршення стану свободи ЗМІ в Україні.

В одному з завершальних пунктів резолюції міститься рекомендація Єврокомісії провести зустріч із Президентом України Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС – для «відновлення конструктивного діалогу». «Європарламент вважає, що зустріч із президентом Віктором Януковичем дала б змогу вирішити серйозні проблеми та відновити конструктивний діалог», – погодили євро депутати.
XS
SM
MD
LG