Доступність посилання

ТОП новини

Привілейована медицина: на що витрачає кошти лікарня «Феофанія»


Реконструйований корпус в «Феофанії», Київ, 27 жовтня 2011 року
Реконструйований корпус в «Феофанії», Київ, 27 жовтня 2011 року

Київ – Кабмін запропонував із нового року збільшити витрати на стаціонарне медобслуговування депутатів та урядовців майже на 70 мільйонів гривень. Втім державна клінічна лікарня «Феофанія», де лікують посадовців, витрачає на ремонти більше, ніж вся Україна на боротьбу з туберкульозом. Однак керівництво лікарні говорить, що грошей не вистачає навіть на ліки.

Феофанія: «для своїх» і «для всіх»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нунсівка Лілія Григорович – одна з тих, хто лікувався у «Феофанії». За її словами, раніше лікарняні приміщення тут були «погані і старі», медичний персонал – «не особливо професійний», а професійна апаратура була відсутня.

«Тепер все на краще пішло. Там гарні парки. Але, коли якісь пограничні стани, то у нас і БСМП («швидка») дуже добре спрацює, просто там немає такого побуту», – розповіла Григорович.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевняє, що у «Феофанії» ніколи не лікувався, натомість відвідує одну із заводських лікарень Луганська. Ще один регіонал Володимир Макеєнко стверджує, що теж тут не був, адже «взагалі не лікується. «Якщо якась легка застуда, пічку розтопив вдома, лежанку, чого мене ще бабуся навчила», – зауважив він.

Пацієнт «Феофанії» Володимир Шевченко – колишній заступник Генерального прокурора України. Лікується тут ще з радянських часів. Каже, умови перебування у «Феофанії» суттєво змінилися.

«Ті пільги, які були за радянської влади, не те що збереглися, вони неймовірно зросли. Я тут обслуговувався і обслуговувалася моя дружина, більше ніхто не міг. А зараз і діти, і внуки, навіть всі члени родини, котрі проживають разом. Куди ж розширювати далі ці пільги?» – наголосив пенсіонер.

Головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів
Головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів
«Феофанії» бюджетних коштів не вистачає

Головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів зазначає, що лікарня потребує набагато більше коштів, ніж на неї виділяють.

«Наш бюджет на 2011 рік – 190 мільйонів гривень. Цих коштів катастрофічно не вистачає, а завдання у нас стоять, як і перед будь-яким медичним закладом у світі», – наголосив Семенів.

Водночас, у 2010 році продукти харчування для лікарні закуповували за завищеними цінами. Однак головний лікар зауважив, що ці покупки здійснювали згідно з тендерами.

Разом з тим майже 70 відсотків від річного бюджету «Феофанії» передбачені для виплати заробітних плат персоналу, запевняє Ігор Семенів. Середній дохід лікаря тут становить близько 4,5 тисяч гривень, медсестри – трохи більше ніж 3 тисячі, зазначає головний лікар.

Номер напівлюкс в «Феофанії», коштує 1425 грн/день
Номер напівлюкс в «Феофанії», коштує 1425 грн/день
«Феофанія» має дорогі ремонти, але ліками не забезпечена

Між тим, за оцінками аналітика компанії «SV Development» Сергія Костецького, вартість нещодавньої реконструкції одного з корпусів «Феофанії», враховуючи його облаштування, коштувала близько 1300 доларів за один квадратний метр, а отже, майже 200 мільйонів гривень.

«Середня вартість одного квадратного метру – до півтори тисячі доларів. Це реконструкція з врахуванням обладнання. Але на державному рівні цю вартість можна було б суттєво змінити до близько 1300-1350 доларів. Якщо без обладнання і врахування того, що там використовуються дорогі оздоблювальні матеріали, то в середньому це близько 800-900 доларів, але не менше», – наголосив експерт.

Зі свого боку, головний лікар Ігор Семенів каже, що ремонт приміщень «Феофанії» був і залишається необхідним.

«У третьому корпусі ремонту не було 25 років. Тут зношений леноліум. Я вже не кажу про те, що треба замінити обладнання. Наша заявка на нове обладнання складає 200 мільйонів гривень. Звісно, таких коштів не виділять», – наголосив Семенів.

Спонсорських надходжень лікарня не отримує, каже він, попри те, що обслуговує депутатів та увесь апарат Верховної Ради, відомих акторів та музичних виконавців, спортсменів і навіть перших осіб держави. Ліками «Феофанія» забезпечена лише на 20 відсотків, говорить головний лікар, тож за медикаменти тут платять навіть депутати. Звичайні ж громадяни, яким із 2008 року теж дозволили тут лікуватися, платять за все.

Рентген-кабінет в «Феофанії»
Рентген-кабінет в «Феофанії»
Реформа «Феофанії» зробить медицину доступнішою

У проекті Бюджету на 2012 рік Кабінет Міністрів запропонував збільшити суму на «стаціонарне медичне обслуговування народних депутатів і керівного складу органів державної влади» до близько 381 мільйона. Тоді як на боротьбу з туберкульозом – однією з найпоширеніших в Україні проблем – лише близько 176 мільйонів.

Тим часом депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній пропонує лікарню «Феофанія» реформувати, щоб вона стала доступнішою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG