Доступність посилання

ТОП новини

Атамбаєв стає президентом Киргизстану – майже повні дані виборів


Переможцем президентських виборів у Киргизстані стає колишній прем’єр-міністр Алмазбек Атамбаєв. За повідомленням у понеділок Центральної виборчої комісії, після підрахунку майже всіх бюлетенів Атамбаєв отримав майже 63% голосів. Атамбаєв пішов із посади прем’єра, щоб узяти участь у недільних президентських виборах.

Атамбаєв, на відміну від інших кандидатів, має намір залишити в країні чинну нині парламентсько-президентську систему правління.

«Думаю, що Киргизстанові не потрібна президентська, авторитарна система. Ми повинні разом вирішувати питання. Я не хочу посилювати президентську владу. Я гадаю, що сила будь-якого президента – це довіра людей», – заявив він.

Європейські спостерігачі заявили про деякі порушення в перебігу виборів, зокрема, про факти підкупу і багаторазового голосування, проте похвалили країну за мирне проведення виборів.

Новообраний президент обійме посаду з початку наступного року.

Головні конкуренти Атамбаєва, опозиційні до нинішньої влади Адахан Мадумаров та Камчибек Ташиєв, які обидва походять із півдня країни, заявляють про фальсифікації.

Прихильники Ташиєва влаштували протести на півдні Киргизстану. Близько 200 протестувальників перекрили автотрасу Бішкек-Ош. Мітинги з вимогою анулювати підсумки голосування проходили і в Джалал-Абаді та Оші.

Минулого року південь Киргизстану став епіцентром міжетнічних заворушень, в результаті яких загинуло близько 500 осіб. Із півдня ж походив і скинений минулого року президент Киргизстану Курманбек Бакієв, тоді як більшість представників нинішньої влади – вихідці з півночі країни.
XS
SM
MD
LG