Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї стартують акції опозиції – за Тимошенко і проти Януковича


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині порізно стартують акції опозиції – «Земляки на підтримку Юлії Тимошенко» та «Україна проти Януковича». Першу організовують місцеві активісти партії «Батьківщина», другу – «Фронту змін». А втім, експерти попереджають: в суспільстві спостерігається пересиченість протестними акціями, відтак дії опозиції можуть не знайти підтримки.

З літа нинішнього року акції протесту дніпропетровської «Батьківщини» суди то дозволяють, то забороняють. Остання заборона – з середини вересня.

14 вересня Дніпропетровський окружний адміністративний суд, за заявою міськвиконкому, виніс ухвалу, що заборонила партійцям ставити інформаційно-агітаційні намети.

Це судове рішення в «Батьківщині» назвали «фактичною забороною займатись політичною діяльністю», але вісім наметів із написами «громадська приймальня депутата міськради» все ж таки виставили.

Листи для Юлії Тимошенко

Наразі, коли судова ухвала оскаржена в апеляційному адмінсуді, дніпропетровські батьківщинівці заявили про початок другого етапу боротьби. Тепер у місті працюватиме майже три десятки наметів, активісти роздаватимуть партійні газети і збиратимуть листи на підтримку свого лідера Юлії Тимошенко, розповів Радіо Свобода керівник міської організації «Батьківщини» Максим Курячий.

«Усі ці листи на підтримку нашого лідера щотижнево будуть передаватись до Києва, Юлії Володимирівні, через її адвоката. Глибоко переконаний, і люди вже переконані, що справедливість треба відновити і Тимошенко має бути звільнена. Ми сьогодні змушені працювати в суворих умовах», – зазначив Максим Курячий.

Дніпропетровські регіонали на акцію тимошенківців відреагували спокійно. Вони кажуть, що не розуміють причин для протестів, однак пообіцяли своїх прибічників на противагу опозиції на вулиці не кликати.

«Будь-яке виявлення громадянської позиції, згідно з Європейською хартією, є демократичною нормою. Ми як партійна організація досить адекватно реагуємо на подібні заходи. Але ми вважаємо, що лідер «Батьківщини» обвинувачена абсолютно обґрунтовано», – сказали в обласній організації Партії регіонів.

Водночас із акцією «Батьківщини» свою кампанію протестів розпочинає і «Фронт змін». У Нікополі партійці збирались виставити інформаційні намети і розказувати громадянам про хиби владної політики.

Однак окружний адміністративний суд це робити заборонив, мотивуючи «загрозою національній безпеці». Поки «Фронт змін» готує апеляцію на це рішення, на Дніпропетровщині працюють мобільні групи активістів партії, повідомили в прес-службі парторганізації.

Боротьба за існування і за прихильність виборців?

Між тим, новий виток акцій опозиції на Дніпропетровщині експерти оцінюють неоднозначно. Політолог Кирило Недря вважає, що «для «Батьківщини» це боротьба за своє власне виживання, за політичне існування».

«Після суду над Юлією Тимошенко ця політична сила перебуває у стадії, скажімо так, початку самоліквідації. Відбувається відтік як фінансування партії, так і прихильників. Тоді як для «Фронту змін» є намагання підвищити свій політичний рейтинг перед виборами. Виборча кампанія розпочалася цього разу дуже рано, але опозиційні сили, скажемо так, не перебувають на піку своєю популярності», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Кирило Недря.

Політолог також попереджає: українське суспільство після Помаранчевої революції пересичене політичною «їжею», отож акції протесту можуть не знайти того відгуку, на який розраховує опозиція.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG