Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни хочуть дружби з Україною, але не впевнені в покращенні відносин


Для Росії було б корисно мати добросусідські взаємно вигідні відносини з Україною, проте за умови, що остання залишиться незалежною країною. Таку думку висловила більше ніж половина учасників опитування, проведеного фахівцями російського соціологічного «Левада-Центру» в 45 регіонах Росії.

За «дружбу» з Україною виступили 53% учасників опитування. 33% респондентів воліли б, щоб Україна перебувала під економічним і політичним контролем Росії, а 15% не змогли відповісти на запитання.

При цьому росіяни зовсім не мають оптимізму щодо розвитку відносин з Україною. Більше ніж половина опитаних (51%) упевнена, що відносини залишаться такими, як останнім часом; 11% прогнозують їхнє погіршення, і лише 24% респондентів припускають, що відносини з «найближчим сусідом» якимось чином налагодяться.

До зміни українських політичних лідерів громадяни Росії у більшості своїй ставляться байдуже: 50% респондентів заявили, що їм байдуже, хто перебуває нині при владі. 23% віддали перевагу нинішньому Президентові Віктору Януковичу, а 10% – колишньому прем’єрові Юлії Тимошенко.

Відповідаючи на запитання, у зв’язку з чим, на їхню думку, розпочате судове переслідування Тимошенко, понад третина учасників опитування (35%) заявила, що головна причина – бажання позбутися політичного супротивника. 17% респондентів вірять, що це було зроблено, оскільки дії Тимошенко на посаді прем’єра завдали суттєвих збитків країні. 22% опитаних припускають, що в основі лежала спроба розірвати укладений Тимошенко контракт, що зобов’язує Україну купувати у Росії газ за дуже високою ціною.
XS
SM
MD
LG