Доступність посилання

ТОП новини

Львівщина відзначає 93-річчя утворення ЗУНР


До Меморіалу воїнам Української Галицької армії та могили президента ЗУНР Євгена Петрушевича, що на Личаківському цвинтарі у Львові, представники влади та громадськості поклали квіти. Вшанували і пам’ять січових стрільців, які поховані на Янівському цвинтарі.

А на площі Ринок товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» провело театралізоване дійство «Легіонер», під час якого відтворило події Листопадового чину 1918 року. Тоді над Ратушею вивісили синьо-жовтий стяг.

Сьогодні учасники акції встановили перед входом у міську управу пропускний пункт українських стрільців, а також роздавали у центрі міста інформаційні листівки про створення ЗУНР.

Листопадовий чин був військовим переворотом, організованим із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною радою (створена 18–19 жовтня 1918 року) силами Українських січових стрільців. Галичина тоді належала до Австро-Угорської імперії. Метою військового перевороту було встановлення влади української держави, ЗУНР, тобто мова йшла про об’єднання західноукраїнських земель. Такий розвиток подій зумовив невдоволення з боку Польщі, яка претендувала на ці землі, і зав’язалась українсько-польська війна 1918–1919 років.

За недовгий термін існування, 1918–1919 роки, ЗУНР, за оцінками істориків, була прикладом національної солідарності та розуміння загальнодержавних українських інтересів.

На сьогодні у Львові запланований похід до Янівського цвинтаря, де львів’яни вшанують загиблих пластунів під час подій 1 листопада 1918 року. Ввечері городяни утворять ланцюг з лампадок пам’яті героїв Листопадового чину.
XS
SM
MD
LG