Доступність посилання

ТОП новини

«Ігрища» з виборчим законопроектом спричинять розчарування у всій виборчій системі – експерт


Ситуація з законопроектами про вибори народних депутатів може призвести до того, що українці остаточно розчаруються в системі виборів в Україні. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив заслужений юрист України, фахівець із міжнародного права Олександр Задорожний.

«Ця ситуація нагадує якісь незрозумілі ігрища навколо дуже серйозного закону. Це може призвести до розчарування виборців у системі виборів в Україні взагалі. Якам сьогодні повага в суспільстві до народних депутатів? За рівнем довіри вони – на одному щаблі зі страховим агентом і податковим інспектором. І тепер так непрозоро, незрозуміло робити, вносити цей закон, – це лише підтверджує думки про те, що готується щось погане», – наголосив він.

Олександр Задорожний також прокоментував інформацію про те, що парламентська більшість нібито подала на розгляд Верховної Ради не той проект закону про вибори народних депутатів, який готувала робоча група і щодо якого Венеціанська комісія нещодавно оприлюднила висновок. Експерт наголосив, що висновки комісії не є зобов’язуючими, водночас Україна як член Ради Європи мала б до них дослухатися.

«Міжнародне співтовариство так чи інакше через уповноважених представників дає оцінки тим процесам, які відбуваються у кожній державі. Можна критично ставитися до висновків Венеціанської комісії, але сама Україна як член Ради Європи погодилася на її створення і в процесі діяльності так чи інакше прислухалася до її висновків», – зазначив він.

На думку Олександра Задорожного, виборчий закон в Україні потребує невідкладного доопрацювання. «Навіть якщо говорити про необхідність мажоритарної системи, треба модернізувати мажоритарну систему, а не використовувати той варіант, який так гостро критикувало суспільство ще в 1996, 1998 та 2002 роках. Якщо це зробити і попрацювати, то може бути закон. Але на це треба бажання, у мене складається враження, що владі це непотрібно», – наголосив експерт.
XS
SM
MD
LG