Доступність посилання

ТОП новини

Російський генконсул і кримська політика


Не щастить Україні з російськими консулами: ляпають язиками, як останні базарні баби. То у Львові генконсул Євген Гузєєв заплутався в термінах «руський-російський-український» і стверджував, що Україну придумали австріяки. То останні скандальні заяви генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андрєєва про небезпечність української мови збурили в Україні громадську думку і зовнішньополітичне відомство країни перебування. Речник МЗС України навіть передав дипломату підручник української мови і словник. І на це реакція консула виявилася не зовсім дипломатичною: він, як повідомила преса, «довго сміявся у слухавку» і назвав дії МЗС «клоунадою».

Володимира Андрєєва українські політики вже встигли звинуватити і в непрофесіоналізмі, і в українофобії, і навіть зажадати його видворення за межі України за не зовсім дипломатичні заяви.

Не думаю, що МЗС України ризикне це зробити, тим більше, що «нетримання язика» є давньою «хворобою» російських дипломатів в Україні. Згадаймо ляпи покійного посла Віктора Черномирдіна чи колишнього радника російського посольства Володимира Лисенка.

От і нині пан Андрєєв, третьорозрядний чиновник, про якого і в Сімферополі мало хто знає, у центрі уваги української і російської преси, про нього говорять українські депутати і проросійські активісти, лунають численні заяви із засудженням українофоба і на підтримку захисника російськомовних кримчан.

Щоб розвинути свій успіх, генконсул на цьому не зупинився і постав ще й як захисник російських інвесторів на півострові. Днями він публічно виступив на захист російського підприємця Андрія Онищенка, якому, за словами Володимира Андрєєва, українські правоохоронні органи висувають «явно необґрунтовані і дуже серйозні кримінальні претензії».

Засновник ТОВ «Санаторій Утьос» Андрій Онищенко будує в Гурзуфі елінг-центр «Лагуна» і вже рік перебуває під слідством за кількома звинуваченнями. У різкій заяві Володимир Андрєєв зазначив, що Генеральне консульство Російської Федерації в Сімферополі вважає дії кримських правоохоронців такими, що «не відповідають унікальному рівню російсько-українських відносин», і вимагає «припинити необґрунтоване кримінальне переслідування громадянина Російської Федерації Андрія Онищенка».

Дипломатичні маневри?

Місцеві оглядачі відзначають безпрецедентність нинішньої активності генерального консула за своєю публічністю і різкістю в оцінках за весь час існування цієї російської дипломатичної установи від 1999 року. Оглядачі пов’язують це з кризою стосунків консула з більшістю проросійських організацій півострова.

Володимир Андрєєв за півтора року свого перебування в Сімферополі розсварився з усіма учасниками місцевого російського націоналістичного руху, окрім «Російської громади Криму» та її сателітів. Представники проросійських рухів навіть закликали президента Дмитра Медвєдєва відкликати дипломата, якого звинуватили у політичній корупції.

Негативний інформаційний шлейф від усіх цих скандалів і сварок зміг перебити лише резонанс «мовно-аптечних» заяв Володимира Андрєєва. Кар’єрний дипломат, який тривалий час обіймав посаду заступника директора Департаменту з питань нових викликів та загроз МЗС Росії, він, звичайно, пройшов хорошу школу російської дипломатії, і навіть невідомі україномовні пігулки навряд чи йому зашкодять виконувати завдання.

І якщо хтось думає, що саме консульські функції: видача паспортів, свідоцтв, віз, довідок, приймання заяв на отримання і вихід із громадянства, нотаріат, консульський облік тощо – є головними завданнями у роботі генерального консула Росії в Сімферополі, то, очевидно, помиляється. З наближенням чергових виборів в Україні політичні питання починають виходити на перший план. Схоже, що і нинішня інформаційна активність дипломата – лише спроба трохи прикрити відверте перетворення генконсульства на суб’єкт політичної діяльності в Криму.

І справа не лише в тому, що російські дипломати формують на підставі чинного законодавства Росії на території України якісь «реєстри» і «координаційні ради» з українських громадських організацій, які зареєстровані і діють на підставі українського законодавства. Мова про те, що офіційні посадовці іншої держави прямо і відкрито надають підтримку деяким політичним партіям у їхньому прагненні (законному, зазначу) отримати владу в країні чи регіоні.

Про партійне будівництво Генерального консульства Росії

Як повідомив сайт Генконсульства Росії у Сімферополі, 15 жовтня Володимир Андрєєв відвідав конференцію партії «Руська єдність». Там він відзначив «необхідність активного і реального відстоювання інтересів і прав російськокультурного населення Криму та України, просив громадські організації Криму вносити на цей рахунок ініціативні пропозиції, в тому числі і на перспективу, з урахуванням неминучого поступального зміцнення уваги Російської Федерації до ефективної взаємодії зі співвітчизниками за кордоном».

Чому треба було звертатися до «громадськості» саме на партійній конференції, пояснення просте. Адже існує дві «Руські єдності» – партія і громадська організація. Обидві очолюють ті ж самі люди, які сидять у тих самих офісах і роблять ту ж роботу. Формально російські дипломати співпрацюють із громадським рухом, де-факто – з політичною партією.

Схема проста: гуманітарна допомога, організована офіційними структурами Росії, передається через громадську організацію, але асоціюється з однойменною політичною партією. Ось лише кілька повідомлень із сайтів генконсульства і «Руської єдності»: «Політична партія «Руська єдність» спільно з Генеральним консульством Російскої Федерації в Сімферополі продовжує акцію з передачі книг російською мовою для шкільних бібліотек Криму»; «У Саках на зустріч із представниками політичної партії «Руська єдність» і Генерального консульства Росії в Сімферополі зібралися директори шкіл, завідувачі бібліотек, керівники методичної служби відділу освіти Сакської міськради»; «Міністерство культури Російської Федерації і лідер політичної партії «Руська єдність» Сергій Аксьонов надали матеріальну допомогу Камерному хору Кримської державної філармонії «Таврійський благовіст»; «Відбулася урочиста зустріч представників Генерального Консульства Російської Федерації в місті Сімферополі, «Російської общини Криму», політичної партії «Руська єдність» з педагогічним колективом Урожайнівської сільської середньої школи та громадськостю села Урожайне Сімферопольського району, присвячена міжнародному Дню вчителя» і т.д.

Кожна ж така акція – передача допомоги і партійна агітація, активними учасниками якої є російські дипломати. Можна припустити, що з наближенням парламентських виборів в Україні кількість таких спільних «зустрічей із громадськістю» та обсяги російської гуманітарної допомоги для реалізації її через партійні структури зростуть. Тим більше, що, як заявив Радіо Свобода сам Володимир Андрєєв, офіційна Москва збирається ближчим часом значно збільшити підтримку російських співвітчизників за кордоном.

Окрім «Руської єдності», генконсул публічно відзначив ще одну українську політичну партію – «Руський блок». Її він теж вніс у перелік тих організацій, які підтримуватимуть російські дипломати та офіційна Москва.

Важливість донесення до кримчан того, що Генеральне консульство Росії в Сімферополі співпрацює саме з партіями «Руський блок» і «Руська єдність», настільки висока для дипломатів, що Володимир Андрєєв не побоявся публічно «наїхати» на місцеву пресу за те, що вона згадує критично налаштовані до цих політсил інші проросійські організації півострова. Днями він зажадав пояснень від редактора газети «Кримскоє врємя», а від редактора парламентського видання «Кримскіє ізвєстія», крім пояснень, ще й вибачень.

Зрештою, певний результат такої «співпраці» російських дипломатів із українськими партструктурами вже є. Нещодавно учасники Кримської окружної конференції організацій російських співвітчизників, яка пройшла в Ялті в присутності співробітників консульства і за участю майже виключно членів партій «Руська єдність» і «Руський блок», ухвалили заяву про їхню підтримку «політичного курсу Російської Федерації, спрямованого на створення Євразійського економічного союзу». Автори документу висловили сподівання, що керівництво України «зможе об’єктивно оцінити геополітичну реальність, що складається для України, й ухвалить зважене рішення, яке відкриє для України широкі можливості на шляху її інтеграції в Євразійський економічний союз».

Володимир Притула – журналіст Радіо Свобода, місто Сімферополь

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG