Доступність посилання

ТОП новини

Німці зловживають таблетками


Вероніка Крамар Берлін – Більше ніж 1,5 мільйона німців мають медикаментозну залежність. Таку статистику оголосили під час симпозіуму, присвяченому темі медикаментозного зловживання, що проходив цими днями у Берліні. Федеральна спілка німецьких асоціацій фармацевтів, Олімпійська спортивна конфедерація Німеччини та Всезагальний німецький автомобільний клуб дискутували між собою, щоб виробити стратегію для подолання цієї суспільної проблеми та закликали німців до відповідального поводження з медичними препаратами. У яку гру грають німці зі своїм здоров’ям?

Намагаючись підвищити свою працездатність на роботі, у навчанні чи спорті, багато хто з німців вдається до пігулок. До групи ризику належать, серед іншого, водії, які приймають звичайний засіб проти болю й сідають за кермо, та спортсмени-аматори. Кожний п’ятий, хто займається у фітнес-студії, вживає стимулювальні препарати.

Залежність від медпрепаратів виникає через регулярне їхнє вживання. Фахівці застерігають, що таке поводження із ліками та ставлення до свого здоров’я часто призводить до тяжких наслідків.

Згідно зі статистикою, 800 тисяч німців на робочих місцях вживають медпрепарати регулярно. Вже зафіксовано 7 відсотків смертних випадків на робочих місцях від надлишкового й тривалого прийому допінгів.

За словами президента Федеральної спілки німецьких асоціацій фармацевтів Гайнца-Ґюнтера Вольфа, від 4 до 5 відсотків усіх медикаментів, що продаються виключно за рецептами, можуть спричинити залежність.

Обережно – звикання

Кожного дня до німецьких аптек за ліками звертаються близько чотирьох мільйонів людей, уночі – близько 20 тисяч. Експерт Вольф наголошує, що навіть звичайний спрей для носа або проносний засіб, який можна вільно купити, можуть стати препаратами для зловживання.

До так званої проблемної групи ліків належать знеболювальні препарати, засоби проти кашлю та нежиті, препарати, що містять алкоголь, антидепресанти, ліки, що впливають на зміну ваги. Але особливою групою є снодійні та заспокійливі препарати.

Мова йде про ліки, які мають в собі транквілізатор із групи бензодіазепінів, що має заспокійливі властивості. Відповідно до статистики, від хронічного безсоння потерпає кожний десятий дорослий німець.

Як коментує експерт із Федеральної спілки німецьких асоціацій фармацевтів Урсула Селлерберґ, медикаментозна залежність у першу чергу стосується жінок, яким за 50. За словами експерта, жінки купують ліки частіше, ніж чоловіки. Процес звикання відбувається поступово, залежний навіть не відчуває цього.

Урсула Селлерберґ впевнена, що якщо це прописав лікар і воно добре допомагає, то проблем тут не має бути. Тому дуже важливим методом для покращення ситуаціє є роз’яснювальні роботи.

Головне – природний шлях

Окрім роз’яснень, інформаційної кампанії, що проводять фармацевти, фахівці закликали людей свідомо й відповідально поставитись до свого здоров’я.

Президент Олімпійської спортивної конфедерації Німеччини Томас Бах та президент Загальнонімецького автомобільного клубу Петер Мейер підсумували, що суспільство має усвідомити: медичні препарати виробляють цілеспрямовано для боротьби з хворобою, а той, хто хоче підвищити свою працездатність та покращити концентрацію на роботі, у спорті чи за кермом, можуть зробити це у більш здоровий, доступний, а головне – природний спосіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG