Доступність посилання

ТОП новини

Свято лише для Путіна і Медведєва


Володимир Путін (праворуч) і Дмитро Медведєв під час відзначення Дня народної єдності. Нижній Новгород, 4 листопада 2011 року
Володимир Путін (праворуч) і Дмитро Медведєв під час відзначення Дня народної єдності. Нижній Новгород, 4 листопада 2011 року
Поява президента і прем’єр-міністра Росії в Нижньому Новгороді на День народної єдності – ще одна спроба продемонструвати, що і після з’їзду «єдиноросів», який висунув Путіна на президента, а Медведєва на прем’єра, «тандем» міцний, як ніколи і змінюється виключно місцями, а не ролями.

Після з’їзду з’явилося чимало коментарів, головний зміст яких у тому, що автори, які так і не зуміли за останні 12 років усвідомити механізми формування російської влади, пророкують швидкий кінець і конструкції «тандему», і самого Медведєва, який, на їхню думку, просто зобов’язаний поплатитися за те, що робив замах на історичну роль «самого» Путіна і хотів на другий термін.

В ілюзіях про Путіна-самодержця і Медведєва-супостата або Путіна-охоронця і Медведєва-реформатора російська еліта – від владної до опозиційної – жила всі останні роки і їй нелегко відмовлятися від дурості, яку вона ж створила і в яку сама ж і повірила.

Непоказні чиновники і відсутність реальної політики

Між тим рокіровка на з’їзді продемонструвала, що кланам, які визначають функціонування влади, зручна саме конструкція «тандему», а не одноосібне правління Путіна, якому за 12 років так і не вдалося стати новим Єльциним російського політичного класу. Втім, ще більшою мірою новим Єльциним не вдалося стати і Медведєву.

Так що головне завдання «тандему» – підтримувати стабільність інтересів тих, хто довірив двом непоказним чиновникам високі посади. Із цим завданням Путін і Медведєв справляються, але зараз у них особлива місія – показати, що все гаразд і нічого мінятися не буде.

Для такого доказу всі засоби гарні – і спільна робота на комбайнах, вже висміяна у циклі Дмитра Бикова «Громадянин Поет», і спільне святкування дня, про який більшість росіян має дуже туманне уявлення.

Але найголовніше – погано поставлена декорація спільного чиновницької життя не має нічого спільного з реальною політикою, якою в Росії давно вже ніхто не займається і якою в цій країні, за великим рахунком, вже й нема кому займатися...

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG