Доступність посилання

ТОП новини

Газова співдружність Європи і Росії


Президент Росії Дмитро Медведєв та канцлер Німеччини Анґела Меркель на відкритті нової газотранспортної магістралі «Північний потік», 8 листопада 2011 року
Президент Росії Дмитро Медведєв та канцлер Німеччини Анґела Меркель на відкритті нової газотранспортної магістралі «Північний потік», 8 листопада 2011 року

Вероніка Крамар

Німеччина – Європа вперше отримуватиме частину російського газу без, так би мовити, «посередників» – країн-транзитерів. Низка політиків, серед яких російський президент Дмитро Медведєв, канцлер Німеччини Анґела Меркель, прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон, нідерландський прем’єр-міністр Марк Рютте та ще більше ніж півтисячі гостей взяли участь в урочистому заході у містечку Лубміні, що на північному сході Німеччини, де у вівторок було відкрито нову газотранспортну магістраль.

На німецькому узбережжі Балтійського моря урочисто відкрили газовий вентиль. Святково, під музичний супровід у куполоподібному блакитному павільйоні запустили найдовший у світі підводний газопровід. Nord Stream, або «Північний потік», завдовжки 1224 кілометри проходить по дну Балтійського моря від російського міста Виборг до терміналу в Лубміні, що на німецькому узбережжі.

Проект реалізується за рахунок інвестицій учасників міжнародного консорціуму Nord Stream. Фінансування проекту становить 7,5 мільярда євро. Частка акціонерів, до яких належать, окрім російського «Газпрому», німецькі E.ON Ruhrgas та Wintershall, нідерландська NV Nederlandse та французька GDF Suez, складає 30 відсотків. Інша частина реалізується за рахунок зовнішнього фінансування.

Медведєв обіцяє екологічний проект

За словами російського президента Дмитра Медведєва, запуск нової черги газопроводу «Північний потік» відкриває нову сторінку у співпраці Росії та Європейського Союзу.

Медведєв пообіцяв, що вже у наступні роки завдяки запускові його другої черги європейські споживачі зможуть щорічно отримувати з Росії до 55 мільярдів кубометрів газу. Він наголосив, що, за оцінками експертів, щорічні додаткові потреби європейських споживачів можуть зрости до 2020 року до 200 мільярдів кубометрів газу. Президент Росії також зауважив, що завдання цього проекту є абсолютно прагматичні та економічні, а новий газопровід буде найсучаснішим у цій сфері та особливо у сфері охорони навколишнього середовища.

За словами канцлера Німеччини Анґели Меркель, новий проект, угоду на реалізацію якого було підписано у 2005 колишнім канцлером Ґергардом Шредером та колишнім російським президентом Володимиром Путіним, окреслює нові масштаби для співпраці між Росією та Європою в енергетичному секторі. Тепер через Німеччину, замість України, російський газ буде надходити до Чехії та Словаччини, оминаючи території Польщі і балтійських країн.

Європа невдоволена технічним станом транспортування України

Єврокомісар із енергетики Ґюнтер Еттінґер назвав «Північний потік» проектом, у якому особливо зацікавлена Європа, і одночасно висловив побоювання щодо подальшої співпраці з транзитними країнами Україною та Білоруссю.

За оцінками експертів, запуск першої черги нового газопроводу впливатиме на обсяги транспортування газу української компанії НАК «Нафтогаз», виручка якої може знизитися на 20%.

За словами Ґюнтера Еттінґера, технічний стан транспортування територією України та Білорусі не досить задовільний. «Перед нами стоїть завдання гарантувати умови для стабільного забезпечення газом. Ми маємо розбудовувати та зміцнювати довгострокову співпрацю між Росією та Європою», – наголосив єврокомісар.

Однак українські експерти вважають, що перевага України над усіма іншими маршрутами в тому, що вона має підземні газові сховища, завдяки чому підтримується необхідний тиск у системі, що уможливлює безперервність транзиту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG