Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Білорусь підраховують збитки від «Північного потоку»


Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Дмитро Медведєв, 8 листопада 2011 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Дмитро Медведєв, 8 листопада 2011 року

Прага – Відкриття першої фази «Північного потоку», газогону, що сполучить Росію та Німеччину, оминаючи транзитні країни – не привід для святкувань у Києві та Мінську. Але якщо в Києві експерти не вбачають у цьому великої трагедії, то в Мінську вважають, що функціонування проекту на повну потужність матиме руйнівні наслідки для білоруської економіки.

Коли «Північний потік» буде здано в експлуатацію, газогоном у понад тисячу кілометрів завдовжки з Росії прямо до Німеччини може піти близько 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Проект, що коштував близько 10 мільярдів доларів, будувався для того, щоб оминути Україну і Білорусь, уникаючи таким чином, за словами московських лідерів, політичних ризиків.

У Мінську на цю перспективу дивляться з неприхованим острахом.

Мінський незалежний експерт з енергетичних питань Станіслав Гусак зазначає: «Росії потрібен «Північний потік» для того, щоб перетворити Україну і Білорусь на колонії 18-го століття. Ці проекти – спільна митна територія, «Північний потік» – потрібні для того, щоб зменшити можливість України і Білорусі стати повністю незалежними. Все це відбувається в рамках однієї політики – колонізації цього регіону».

Перед будівництвом «Північного потоку» близько 80% газу, що його російський «Газпром» постачав до Європи, проходило по території України, решта – майже все по території Білорусі. Тепер Москва може маневрувати між трьома шляхами, а отже, матиме більше важелів тиску на обидві країни.

Проте українські експерти не схильні драматизувати ситуацію. Колишній речник компанії «Нафтогаз України» Валентин Землянський говорить, що економічні втрати України не будуть великими, враховуючи намір Німеччини відмовитися від ядерної енергії.

«Найпесимістичнійший прогноз – Україна втратить до 20% (транзитного газу). Однак, враховуючи те, що Німеччина відмовляється від атомної енергетики, цього не станеться. Українська ГТС буде заповненою. Окрім того, стабільність України як транзитера гарантує наявність у неї великих підземних газосховищ, що забезпечують належний тиск газу й можливість його транспортування з Сибіру аж до Європи», – каже експерт.

Тим не менше, очікується, що після запуску «Північного потоку» Київ втрачатиме по 700 мільйонів доларів на рік на платі за транзит. Більше в політичному та економічному плані втрачатиме Білорусь, через яку зараз іде основний транзит у північному напрямі, наголошують експерти.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG