Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не може ходити, а проти Луценка можуть порушити нову справу


Юлія Тимошенко в СІЗО, 4 листопада 2011 року
Юлія Тимошенко в СІЗО, 4 листопада 2011 року

Становище заарештованих лідерів опозиційних політичних сил Юлії Тимошенко та Юрія Луценка ускладнюється, кажуть їхні захисники та родичі. Тимошенко через проблеми з хребтом уже не може самостійно пересуватися. Її захист такий стан здоров’я пов’язує, зокрема, з умовами перебування у слідчому ізоляторі. Водночас, проти Луценка можуть порушити ще одну кримінальну справу. Про це заявила його дружина Ірина Луценко.

Стан здоров’я колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко погіршився. Про це заявив її захисник, депутат від БЮТ Сергій Власенко на брифінгу біля Лук’янівського СІЗО.

За його словами, у середу він очікував на зустріч з Тимошенко понадтри години, оскільки стан здоров’я не дозволяє їй самостійно пересуватися. Захисник повідомив, що Тимошенко прийшла на зустріч лише за допомоги працівників СІЗО, а сама зустріч тривала 1,5 години. Власенко додав, що у екс-прем’єра проблеми з хребтом і вона практично не встає з ліжка.

«Стан здоров’я не дозволяє їй самостійно пересуватися по приміщенню слідчого ізолятора. Стан її здоров’я значно погіршився. Це пов’язано і з умовами перебування, у першу чергу. Її оглянули лікарі, які дали свої рекомендації. Однак, незважаючи на це, упродовж останніх трьох днів захист Тимошенко отримував наполегливі вимоги від слідчих податкової міліції про проведення слідчих дій. Допит в умовах, коли людина не може самостійно пересуватися, можна прирівняти до тортур», – сказав Власенко.

У СІЗО запевняють, що хвороба Тимошенко допитам не завадить

Крім того, Сергій Власенко повідомив, що незважаючи на проблеми зі здоров’ям Тимошенко, в четвер слідчі податкової міліції намагатимуться її допитати. Утім, у державній пенітенціарній службі заявляють, що медичних протипоказань щодо проведення слідчих дій відносно Юлії Тимошенко немає, саме такий висновок зробила комісія у складі провідних фахівців МОЗ України.

«Стан здоров’я Тимошенко перебуває під наглядом медперсоналу Київського СІЗО», – повідомили в установі.

Тим часом, польська Gazeta Wyborcza повідомила, що Юлію Тимошенко можуть випустити з-за ґрат на волю ще до різдвяних свят. На думку Сергія Власенка, вирішення цього питання залежить виключно від волі Президента Віктора Януковича. Якщо він ухвалить таке рішення, то воно може бути реалізоване і шляхом декриміналізації статті Кримінального кодексу, за якою Тимошенко засуджено, і рішенням Апеляційного суду Києва, вважає захисник. Водночас, він висловив сумнів у тому, що Янукович уже задовольнився «помстою Тимошенко».

Сергій Власенко також повідомив, що Апеляційний суд, як очікується, почне розгляд апеляції на вирок Юлії Тимошенко 13 грудня.

Проти Юрія Луценка готують нову справу – дружина

Тимчасом, у середу відбулося чергове засідання Печерського райсуду Києва у справі Юрія Луценка. Цього разу заяв щодо стану здоров’я підсудного не лунало і конвою не довелося надавати йому медичну допомогу. Дружина колишнього міністра внутрішніх справ Ірина Луценко вважає, що проти нього хочуть порушити ще одну кримінальну справу. Про це вона повідомила під час перерви у судовому засіданні.

«Сьогоднішній свідок сказав, що він був викликаний до прокуратури в іншій кримінальній справі щодо Юрія Луценка, яка стосується його каденції. Готується нова кримінальна справа», – зробила висновок Ірина Луценко.

Свідки ж, допитані у середу судом у справі Луценка, як і попередні, говорили про те, що не отримували від колишнього міністра жодного протиправного розпорядження, зокрема, щодо працевлаштування Леоніда Приступлюка водієм голови МВС, у чому, власне, звинувачують Луценка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG