Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть звільнити Тимошенко, але чекають команди Януковича?


Акція прихильників Тимошенко біля Верховної Ради, Київ, 4 листопада 2011 року
Акція прихильників Тимошенко біля Верховної Ради, Київ, 4 листопада 2011 року

Київ – У п’ятницю у небі над Лук’янівським СІЗО з’явилися червоні і білі повітряні кульки «Юлі – волю!» Їх запустили близько сотні учасників акції за звільнення з-під варти екс-прем’єра України. Юлія Тимошенко на короткий час визирнула з-за ґрат, помахавши своїм прихильникам рукою. Тим часом Верховна Рада у п’ятницю знову відклала розгляд декриміналізації статті, за якою засудили Тимошенко. Це питання мають обговорити не раніше ніж через 10 днів.

Депутати з БЮТ-«Батьківщини» були проти голосування за законопроект про декриміналізацію економічних злочинів, який після правок міг би дати шанс Юлії Тимошенко вийти на волю. Через невизначену позицію більшості документ у п’ятницю не мав шансів набрати необхідну кількість голосів, заявив заступник голови фракції Сергій Соболєв.

Партія регіонів, тим часом, бере тайм-аут для роздумів, повідомив керівник фракції Олександр Єфремов.

«Ми не будемо голосувати за заміну закону щодо однієї людини. Якщо ми розглядатимемо Кримінальний кодекс, то це буда нова версія закону і ми подивимося, у якому форматі там будуть виписані, у тому числі, і ці статті», – сказав Єфремов.

На Президента тиснуть різні групи впливу в Партії регіонів – Гарань

Регіонали просто чекають команди від Президента Віктора Януковича, який для себе ще не вирішив, що робити з Юлією Тимошенко, каже депутат від БЮТ Сергій Міщенко.

«Вони і хочуть цього, але чекають сигналу згори. Коли цар і бог скажуть їм тиснути – вони будуть тиснути. Не від них це залежить, не від Єфремова, не від більшості, ні від кого, крім однієї людини», – наголосив Міщенко.

Не все залежить і від Президента, адже нині на нього намагаються тиснути різні групи впливу у Партії регіонів, сказав Радіо Свобода професор Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань.

«Багато що залежить від того, хто першим зайшов у його кабінет, яку поклав йому інформацію. Ми зараз бачимо, які несподівані заяви робить перша особа в країні», – зазначив Гарань.

Тимошенко ніколи не визнає себе винною – Бала

Випустити Тимошенко з-за ґрат – для влади те ж саме, що визнати помилковість винесеного їй вироку і справедливість критики з боку Європи, зауважує керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Тимошенко себе не визнає і не визнає винною. Для влади, в іміджевому плані, дуже важливо довести, що вона була винна, що недарма був цей процес і недарма був цей вирок», – зазначає Бала.

Влада шукає можливості, щоб засудити Юлію Тимошенко вдруге, причому так, щоб суд зміг винести більш переконливий вирок, припустив у коментарі для Радіо Свобода директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Як тільки її випустять, у разі декриміналізації, одразу ж порушать нову справу, і буде затримання. Прокуратурі у цій ситуації потрібно «зберегти обличчя», бо Янукович питає прокурорів, чи наступна справа буде такою ж скандальною, чи цього разу вони доб’ються чистого судочинства», – вважає Небоженко.

Юлія Тимошенко засуджена до 7 років позбавлення волі за статтею 365 Кримінального кодексу. Печерський райсуд Києва визнав її винною у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG