Доступність посилання

ТОП новини

«Владу можна змінити парламентським шляхом або революційним» – Тягнибок


Олег Тягнибок
Олег Тягнибок

Львів – Про здобутки Всеукраїнського об’єднання «Свобода» за рік при місцевій владі та подальші плани в інтерв’ю Радіо Свобода розповів лідер цієї партії Олег Тягнибок.

– Пане Тягнибок, як Ви оцінюєте діяльність ВО «Свобода» у місцевих органах влади, зокрема, на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині, де партія перемогла? Як виконується передвиборна «Програма захисту українців»?
Коли ламається схема розкрадання, яка існувала роками, тоді починають нищити тих, хто це робить

Ми маємо у 8 обласних радах свої фракції не лише на теренах Західної України, але й у центральних областях і навіть на Сході України. Ми послідовно виконуємо «Програму захисту українців» і дотримуємося своїх принципів. Враховуючи політичну ситуацію, ми усвідомлюємо і розуміємо, що останнім можливим опором узурпації влади по усій Україні можуть стати органи місцевого самоврядування. На превеликий жаль, парламентська опозиція не виконує своїх функцій, в інших областях, де «Свобода» не представлена, відбувається повний «одобрямс» усім ініціативам і планам партії влади.

Друге, що нам вдається і що ми поступово робимо, впроваджуємо основні принципи народовладдя. Такого раніше ніколи не було, що масово відбуваються громадські слухання щодо всіх питань, які виносяться на сесіях місцевих рад. Чи це стосується питань загальнополітичного характеру, економічного, соціального, життєдіяльності. Це, до речі, частково призводить до руйнування і нищення корупції на місцях. Бо, якщо виноситься питання оренди землі, комунального майна і коли це публічно обговорюється, то комерсант чи злодій, який незаконно хоче вирішити своє питання, не зможе цього зробити.

Наступне те, що ми гарантували своїм виборцями, що депутати будуть чесно захищати інтереси громадян від несправедливості. Коли відбуваються конфлікти між представниками громади і владою, то «Свобода» завжди стоїть на боці людей. У багатьох регіонах України нам вдається оприлюднювати ці теми і вирішувати питання. Звісно, є багато проблем із центральною владою, з місцевими «божками», корупціонерами, які звикли працювати по відмиванню бюджетних коштів. Коли ламається схема розкрадання, яка існувала роками, тоді починають нищити тих, хто це робить.

– Незважаючи на грізну риторику і галасливі форми, тим не менше «Свобода» протягом року не провела жодного реального заходу і не реалізувала жодного великого проекту на захист українців і держави. Чому?

– Я з цим не погоджуюсь. «Свобода» не тільки озвучує позиції у сесійних залах, але ми виносимо їх на вулиці. Зрештою, будь-яке озвучення нашої позиції щодо захисту українців чи на сесіях, чи в ЗМІ, чи на вулиці впливає на остаточні вирішення питань. Це називається створення несприятливих і нестабільних умов для влади, яка веде українофобську і антиукраїнську політику. Щодо якогось окремого проекту, то ми не є піар-агентство, щоб робити якісь окремі проекти.

– Чому партія, лідером якої Ви є, не зробила серйозного кроку щодо відставки міністра освіти Дмитра Табачника, окрім численних виступів в ефірі, на мітингах, заяв у сесійних залах не було великих акцій?

– Це запитання до тих партій, які є у парламенті і мають відповідні можливості й повноваження. Представники «Свободи» не мають повноваження ухвалювати рішення щодо Табачника чи інших міністрів. Ми, як позапарламентська політична партія, маючи повноваження в окремих місцевих органах влади, зробили все, що від нас залежить: неодноразово звертались до Президента, вимагали від уряду, Верховної Ради не лише відправити Табачника у відставку, але припинити українофобську політику, брали участь у студентських акціях, організовували флеш-моби. А що ми ще можемо зробити?!

– Радикально протестувати, тиснути, бо, в іншому випадку, це іграшкова боротьба.
«Свобода» закладає важливі цеглини у фундамент майбутньої революції

– Ми показуємо думку суспільства, його незгоду з такою лінією центральної влади. Щоб відправити Табачника у відставку, має бути добра воля Президента або рішучість парламенту, а наступним кроком може бути революція, коли люди через вулицю скидають цю владу. Ось цим ми поступово і займаємось. Але так не може бути, щоб ми з вами поговорили – і революція відбулась. Таке поняття, як революція, потрібно готувати. «Свобода» закладає важливі цеглини у фундамент майбутньої революції. Стихійно це не відбувається. Владу можна змінити парламентським шляхом або революційним. Якщо перше не вдасться, треба приступати до другого.

– Чому «Свобода» стосовно української культури найчастіше обмежується лише мовою. Яка позиція вашої політичної сили щодо розвитку української культури? Яку культурну програму ви маєте?

– У «Програмі захисту українців» є окремі тези щодо нашого бачення розвитку культури. Ми довкола себе об’єднуємо багатьох відомих діячів культури. Наша гуманітарна політика не обмежується питанням мови.

– Яким є Ваше, пане Тягнибок, особисте ставлення щодо судового процесу над представниками опозиції, Луценком і Тимошенко? Якою є позиція партії?
Арешти і суди щодо Тимошенко і Луценка – це зведення особистих рахунків людей, які прийшли до влади, представників донецько-кримінально-олігархічного клану

– «Свобода» входить у Комітет опору диктатурі, який опозиційний до режиму Януковича. Ми вважаємо, що арешти і суди щодо Тимошенко і Луценка – це зведення особистих рахунків людей, які прийшли до влади, представників донецько-кримінально-олігархічного клану. Янукович намагається демонструвати своєму оточенню і опозиції, що, мовляв, я сильний і можу керувати залізною рукою і хто виступатиме проти мене і позиції, той може отримати такі ж неприємності, які сьогодні є не лише у Тимошенко та Луценка, не тільки у VIP-засуджених, але й інших.

Ось сьогодні Хмельницька організація «Свободи» пікетувала адміністрацію Президента з вимогою відставки голови Хмельницької обладміністрації. На сесії Хмельницької облради нашою фракцією була озвучена заява про реальне розкрадання землі безпосередньо головою ОДА, а також його прибічниками, коли вони пороздавали землю родичам навколо Хмельницького. Моментально на другий день у свободівців-підприємців, наших симпатиків були перевірки і їм відкрито говорили, допоки не перейдуть у партію влади, доти матимуть проблеми. Відповідно, захищаючи своїх людей, ми демонструємо, що робиться у нашій країні. Бо не тільки переслідують Тимошенко і Луценка. Торік більше 150 свободівців були допитані, в міліції та СБУ порушували кримінальні справи.

Однак чи має моральне право влада Януковича судити Тимошенко, якщо злочини, в яких її звинувачують, фактично самі робили. Чим відрізняється угода, підписана Тимошенко-Путіним у 2009 році, від Харківської угоди квітня 2010-го, підписаної Януковичем-Медведєвим? Мала б теж бути кримінальна справа і такий же суд.

Ми маємо надію на парламентські вибори. Люди масово розчаровані у Януковичу. Попри відсутності закону про вибори, попри те, що ці вибори зможуть вирівняти вплив політичних сил, противага владі буде. Не тільки буде організований спротив в особі трьох західноукраїнських областей, але й парламент зможе після цих виборів реально протистояти отій владі, яка узурпувала усе, що можна.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG