Доступність посилання

ТОП новини

У справі Луценка свідків допитували після слідства


Київ – Нові свідки, допитані у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, говорять, що Генпрокуратура продовжувала допитувати їх після завершення досудового слідства. Колишній міністр, якого звинувачують у зловживанні посадою, назвав такі дії слідчих тиском на суд. Тим часом Луценкові стає дедалі гірше через хронічні хвороби, а його діти потерпають через відсутність батька, зізнається Ірина, дружина Луценка.

Сергій Остапенко, колишній начальник відділу забезпечення діяльності міністра внутрішніх справ, сьогодні на засіданні Печерського суду Києва розповів, що його викликали на допит до Генеральної прокуратури вже після того, як завершилося досудове слідство. Почувши це, Юрій Луценко заявив, що таким чином прокуратура тисне на суд і що варто допитати з цього проводу заступника Генпрокурора Рената Кузьміна.

Представник обвинувачення на процесі проти Луценка Віктор Клименко одразу після суду запевнив журналістів, що прокуратура має право на такі допити, тим паче, що Остапенка могли викликати до слідчого не у справі Луценка.

«Закон передбачає право прокуратури викликати свідка для допиту у кримінальній справі. На суді ми не почули доказів того, що свідка викликали саме у цій справі», – заявив він.

Адвокат колишнього міністра Ігор Фомін вважає такий допит незаконним. «Це якась їхня особиста норма – продовжувати досудове слідство, коли йде судове. Я взагалі вважаю це тиском на свідків», – каже адвокат.

Луценкові стає гірше, а його синам важко без батька

На сьогоднішньому суді Луценко виглядав хворим. Стан його здоров’я погіршується через цироз печінки й гепатит, які розвинулися за ґратами і не лікуються належним чином, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода його дружина Ірина Луценко.

«Я заходила до судді, але так і не дізналася, чи прийшов із СІЗО дозвіл продовжити лікування Луценка. Ви бачите, що Луценкові майже щодня погано, я перед судом даю йому но-шпу, Юра терпить, і це свідчить тільки про прогресування хвороби», – каже вона.

Також Ірина Луценко зізналася, що чи не найбільше через перебування Юрія Луценка за ґратами потерпають обоє його синів.

«Важко, коли твоя половинка в СІЗО, а ми з дітьми і собакою вдома. Меншому, школярові – найважче. Діти в такому віці злі, перші два місяці його брали на кпини: «Твій батько – зек, добре, що він сидить!» Коли Юра почав голодування, ситуація змінилася, бо суспільство зрозуміло, що це не фарс», – розповіла дружина Луценка.

Старший син Луценка, Олександр, за словами Ірини, став її найбільшим помічником під час судових засідань.

Юрій Луценко перебуває за ґратами з грудня минулого року. Його взяли під варту, заявивши, що він затягував ознайомлення зі справою.

Слухання його справи в Печерському суді столиці продовжиться другого листопада.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG