Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Ґалер закликає Януковича відмовитися від старих звичок


Президент України Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович

Страсбург – У четвер Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні. Поруч із визнанням необхідності вписати до українсько-європейських угод положення про майбутнє приєднання України до ЄС, депутати висловлюють занепокоєння політичними переслідуваннями представників української опозиції. Резолюція стверджує, що ув’язнення членів колишнього уряду та утиски політичних опонентів загрожують підписанню та ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Після голосування щодо резолюції на пленарному засіданні Європарламенту, деякі депутати висловили свої думки у інтерв’ю Радіо Свобода.

Хоча загалом щодо тексту резолюції всі основні політичні групи Європарламенту згодні, думки самих депутатів дуже різняться. Литовський парламентар від Альянсу лібералів та демократів Леонідас Донскіс вважає, що саме через те, що Україну вважають другом та партнером, погіршення демократії у цій державі дуже хвилює євродепутатів.

«Україна не повинна сприймати резолюцію як погіршення стосунків із ЄС, – зауважує євродепутат від Литви. – Однак, слід зауважити, що ми стежимо за станом прав людини в Україні, бо вона надто важлива держава, щоб нею нехтувати. Ми не можемо закривати очі на стан із правами людини».

Леонідас Донсків додає, що критика та зауваження – це демократичні методи, за якими працюють і Європарламент, і всі країни співдружності. «Тож такий друг, як Україна, повинна засвоїти це як урок», – сказав у інтерв’ю Радіо Свобода литовський європарламентар.

Депутат Ґалер закликає до мови тиску

На нещодавніх дебатах у парламенті ЄС лунало багато критики на адресу Києва. Свої позиції прибічники тиску й суворих зауважень серед євродепутатів якщо й змінили, то незначно. Набагато категоричніша оцінка, у порівнянні із попереднім співрозмовником, у німецького депутата з Європейської народної партії Мікаеля Ґалера.

«Ми не можемо мати тісніших стосунків із третьою країною, яка, з одного боку, хоче поглибленої угоди, а з іншого, відходить від засадничих європейських цінностей – верховенства права, демократії та поваги до незалежних інституцій. Україна має дивну пострадянську поведінку, що використовує судочинні установи для отримання реваншу й знищення опозиції», – зауважив депутат від Німеччини.

Мікаель Ґалер вважає нинішню резолюцію «єдиним ефективним способом тиску на Президента Януковича та олігархів, які його оточують». «Адже вони, – каже Ґалер, – не надто добре обізнані зі справжньою демократією, але добре розуміються на тиску».

Німецький депутат, вказуючи на справу екс-голови МВС Юрія Луценка, зауважив: «Він перебуває у в’язниці від грудня. Це обурливо, це справжній Радянський Союз».

«Такі дії не личать Європі 21-го століття. Зупиніть це свавілля й поверніться на шлях відкритого суспільства, взаємодії установ, уряду та опозиції. Відмовтеся від старих звичок!» – звернувся євродепутат через Радіо Свобода до української влади.

Підписати угоду не лише варто, а й необхідно – румунський депутат

Значно поміркованіша позиція в румунського позафракційного депутата Адріана Северина. Для нього справа Юлії Тимошенко – це «одиничний випадок обмеженої важливості». «Європарламент – не апеляційний суд, щоб цензурувати рішення інших судів», – вважає румунський депутат.

«Існує багато підозр та недовіри до діяльності українського судочинства, – зазначає Адріан Северин. – Тому я вірю, що угода про асоціацію повинна бути підписана, бо вона створить передумови для українсько-європейських інструментів для створення й втілення реформ юридичної системи України».

Підписати угоду не лише варто, а й необхідно, бо очевидно, що попри Євросоюз, у Києва є ще й інші альтернативи на східному напрямку, – зауважив депутат від Румунії.

Резюмуючи ухвалення у Європарламенті резолюції щодо України, інший німецький парламентар, що представляє групу християн-демократів, Ельмар Брок сказав: «Україна – європейська держава із європейською перспективою. Ми мусимо мати з нею угоду про асоціацію, але Україна повинна рухатися у правильному напрямку, припинити систематичні переслідування опозиції й поважати верховенство права».

«Доля громадян України нині в руках Президента Януковича», – додав депутат Європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG