Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Сербія – колеги у євроінтеграції


Президент Сербії Борис Тадич
Президент Сербії Борис Тадич

Київ – Сьогодні в Україну прибуває президент Сербії Борис Тадич. За результатами переговорів українського та сербського президентів буде підписано низку економічних угод. Разом із тим, на думку експертів, наразі співпраця між Києвом та Белградом далека від плідної.

За результатами сьогоднішніх українсько-сербських переговорів буде підписано угоди про спільні проекти у сільському господарстві, енергетиці та будівництві. Про це інформує прес-служба МЗС України.

Проте, як зазначив Радіо Свобода український економіст Володимир Лановий, сьогодні Україна і Сербія лише знайомляться з економічним потенціалом одна одної.

«Це – початковий етап можливих спільних проектів. Ми могли би допомагати Сербії з індустріального огляду – (будувати) електростанції; сербська промисловість може бути зацікавлена у наших металургійних виробах і тому подібне. Хоча Росія не менш сильна на цьому ринку», – каже Лановий.

Що ж до політичної співпраці, то, на думку як українських, так і сербських експертів, сьогодні вона фактично відсутня (хоча Київ підтримує позицію Белграда щодо приналежності Косова Сербії).

«Політика Києва у балканському регіоні є пасивною» – експерт

Відтак і сьогоднішній візит президента Бориса Тарича в Україну не змінить ситуації, каже київський експерт-балканіст Павло Рудяков.

«Президенти Янукович і Тадич, звичайно, могли б говорити про досвіди своїх країн в євроінтеграції, але Белград випереджає Україну у цьому напрямку. Цей візит, оскільки він був запланований, відбувається, хоч і не у найкращий час: особливих здобутків ні Україна, ні Сербія не отримають», – вважає Рудяков.

Із такою думкою погоджується і сербський політолог і журналіст Вук Драґич. Він вважає, що наразі на відносини між Києвом та Белградом негативно впливає відсутність системного підходу до розв’язання наявних проблем.

«Політика Києва у балканському регіоні – пасивна, фрагментарна, як і політика Сербії щодо України. Ні Київ, ні Белград не демонструють особливого інтересу поглиблювати співпрацю, у нас різні історії державотворення і дещо різні історії формування економічних систем. Та й на регіональному рівні ми маємо кожен свої інтереси», – зазначає Драґич.

Знаковим експерти називають те, що наразі і Україна, і Сербія очікують на зміну статусу з Євросоюзом. 19 грудня Україна та ЄС мають підписати угоду про асоціацію, а Сербія 9 грудня планує отримати статус кандидата на вступ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG