Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль: світ має покласти край гонитві Ірану за ядерною зброєю


Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив сьогодні, що світ має не допустити здобуття Іраном ядерної зброї, після оприлюднення змісту нового звіту Міжнародного агентства з атомної енергії, що Тегеран створював таку зброю.

Як мовиться в заяві Нетаньягу, поширеній його апаратом, значення звіту полягає в тому, що міжнародна спільнота має домогтися зупинення гонитви Ірану за ядерною зброєю, яка ставить під загрозу мир у світі й на Близькому Сході.

Раніше сьогодні Франція закликала провести засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити нові санкції проти Ірану, які, за словами Парижа, мають бути «безпрецедентного масштабу». За нові санкції виступили також у владі Великої Британії та Німеччини. А Сполучені Штати Америки заявили, що можуть найближчим часом запровадити власні додаткові санкції проти Тегерана.

Натомість у Росії заявили, що виступають проти нових, суворіших санкцій проти Ірану і не підтримають їх.

Тим часом в Ірані відкинули звіт МАГАТЕ. Зокрема, президент Махмуд Ахмадінеджад заявив, що його країні «не потрібна атомна бомба», і вкотре повторив, що Іран ні на крок не відступить від своєї, за його словами, суто мирної ядерної програми.

У звіті, зміст якого оприлюднили вчора, наведено документи, що Іран здійснював дослідження і випробування, спрямовані на створення ядерної зброї.

Рада безпеки ООН запровадила вже чотири пакети міжнародних санкцій проти Ірану, останній у червні минулого року, але Тегеран не припиняє свою ядерну програму. Окремі санкції мають також США і Європейський Союз.

Захід стурбований, що ця програма може мати на меті створення ядерної зброї. Тегеран неодноразово заперечував ці закиди і заявляв, що мета програми винятково мирна, але доказів цього не надав.
XS
SM
MD
LG