Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не підпише закон про зменшення квот на українську музику?


Київ – Президент Віктор Янукович у п’ятницю розкритикував законопроект про зменшення квот на трансляцію української музики в ефірі радіостанцій і телеканалів. Це він зробив на засіданні Громадської гуманітарної ради. Утім, у Партії регіонів кажуть, що керівник держави знайомий з документом лише з чужих слів. А в опозиції припускають, що критика Президента – це лише гра.

Члени Гуманітарної ради при Президентові закликали Віктора Януковича накласти вето на закон, за яким із 50 до 25 відсотків зменшуються квоти на трансляцію української музики в ефірі радіо і телебачення.

Віктор Янукович
сказав, що цей документ ще не надходив до Адміністрації Президента. Водночас, він наголосив, що при розгляді необхідно було врахувати, що мова йде про інтереси вітчизняного виробника.

«Коли почали вивчати цю ситуацію, тут мова ж йде про український продукт, то цей закон не вийшов. Фактично, коли Володимир Литвин віддав його вичитувати на рівні юридичного управління Верховної Ради, там знайшли дуже багато помилок, розбіжностей і протилежностей. Тому він буде знову розглядатися у Верховній Раді. Яким буде прийнятий цей закон ми потім подивимося», – зазначив Янукович.

Влада не припинить наступу на українські мову та культуру – Доній

Критика на адресу зменшення квоти для української музики в ефірі з боку Віктора Януковича не може бути нічим іншим, крім як грою на публіку, зауважує член парламентської підкомісії з питань гуманітарної освіти, депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній. Партія регіонів ніколи не відмовиться від спроб обмежити сфери ужитку української мови, зазначив він.

«Наступ на українську мову і українську культуру від цієї влади йде по всіх фронтах тому, що ідеологія більшості «регіоналів» є російський націоналізм. Тому, щоб максимально довго залишатися у владі їм потрібно збільшити ареал виборців, орієнтованих на Росію, і через витіснення в еміграцію або через витіснення мови, максимально зменшувати ареал української культури. Зараз Янукович накладе вето, а стратегічна їхня мета все рівно залишається», – наголосив у розмові з Радіо Свобода Доній.

Янукович не читав того закону, який критикував – Колесніченко

У свою чергу заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко у коментарі для Радіо Свобода піддав сумніву поінформованість Віктора Януковича у питаннях законотворчості.

«Документ з Верховної Ради ще не пішов, тому важко сказати, який документ мав на увазі пан Президент. Я вважаю, що він тільки отримав якісь думки, чиїсь листи, конкретно з документом він не працював. По-друге, треба зрозуміти які неузгодженості, які неточності. Коли приймали цю норму, про 50 відсотків, вже тоді з цього приводу було дуже багато зауважень. Сьогодні ми бачимо результат: ми маємо дуже велику кількість низькоякісної української музики і повну відсутність конкуренції», – зауважив Колесніченко.

Верховна Рада проголосувала за зменшення квот на український продукт в теле- і радіоефірі минулого тижня. Сотні громадських активістів зустріли такі плани акціями протесту. Але деякі оглядачі вважають, що навіть 50-відсоткові квоти, які діють в Україні з 2006 року, мало що дали для розвитку української музики. Натомість радять шукати дієвіші методи, наприклад, пільги для тих радіостанцій, які добровільно транслюють переважно українську музику.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG