Доступність посилання

ТОП новини

В Італії Берлусконі пішов у відставку з посади прем’єра


Президент Італії Джорджо Наполітано прийняв у суботу ввечері відставку Сільвіо Берлусконі з посади прем’єр-міністра, повідомив апарат голови італійської держави.

Берлусконі, як обіцяв раніше, подав президентові заяву про відставку через лічені години по тому, як парламент Італії схвалив раніше в суботу пакет економічних реформ, необхідних для виходу країни з боргової кризи, яких вимагав від країни Європейський Союз.

На площі перед президентським палацом Квірінале в Римі на Берлусконі чекала юрба його супротивників, невдоволених його урядуванням. Його зустріли вигуками «Клоун! Клоун!», гаслами «Прощай, Сільвіо» і виконанням твору «Алілуя» Ґеорґа Фрідріха Генделя силами імопровізованого хору й симфонічного оркестру. Поруч була також група його прихильників.

Тепер, як вважають, президент Італії, найімовірніше, доручить спробу сформувати новий уряд Маріо Монті, 68-річному відомому економістові, який має повагу до себе в європейських фінансових колах, і колишньому єврокомісарові в 1990-х – 2000-х роках. У суботу ще перед відставкою Берлусконі мав робочий обід із Монті. Іншою можливістю могли б бути дострокові вибори парламенту.

75-річний Сільвіо Берлусконі тричі був прем’єр-міністром Італії: у 1994–95 роках менш як протягом року, а відтак у 2001–06 і 2008–11 роках. Він є одним із найзаможніших людей Італії з активами на мільярди доларів США і власником чи співвласником низки компаній у галузі засобів інформації, фінансових послуг та страхування, а також власником футбольного клубу A.C. Milan. Він також був фігурантом цілої низки кримінальних справ, головним чином за звинуваченнями в фінансових зловживаннях, хабарництві чи корупції (кілька з них тривають досі) і кількох сексуальних скандалів.
XS
SM
MD
LG