Доступність посилання

ТОП новини

Президент Італії веде консультації про новий уряд


Президент Італії Джорджо Наполітано почав у неділю переговори про створення нового тимчасового уряду після відставки попередньої Ради міністрів під головуванням Сільвіо Берлусконі. Він уже зустрівся з головами обох палат парламенту.

Як вважають, президент, найімовірніше, доручить спробу сформувати новий уряд Маріо Монті, 68-річному відомому економістові, який має повагу до себе в європейських фінансових колах, і колишньому єврокомісарові в 1990-х – 2000-х роках.

Новий уряд, що матиме за завдання вивести Італію з боргової кризи, в якій країна перебуває на межі фінансової катастрофи, міг би пропрацювати до наступних чергових виборів 2013 року, якщо отримає підтримку парламенту.

Попередній прем’єр Сільвіо Берлусконі, як обіцяв раніше, подав президентові заяву про відставку в суботу ввечері через лічені години по тому, як парламент Італії схвалив пакет економічних реформ, необхідних для виходу країни з боргової кризи, яких вимагав Європейський Союз.

75-річний Сільвіо Берлусконі пробув на чолі уряду найдовше в повоєнній історії Італії й був прем’єр-міністром тричі: у 1994–95 роках менш як протягом року, а відтак у 2001–06 і 2008–11 роках. Він є одним із найзаможніших людей Італії з активами на мільярди доларів США і власником чи співвласником низки компаній у галузі засобів інформації, фінансових послуг та страхування, а також власником футбольного клубу A.C. Milan. Він також був фігурантом цілої низки кримінальних справ, головним чином за звинуваченнями в фінансових зловживаннях, хабарництві чи корупції (кілька з них тривають досі), і кількох сексуальних скандалів.
XS
SM
MD
LG