Доступність посилання

ТОП новини

Візит Януковича до Польщі як індикатор для ЄС


Декларацій із боку Віктора Януковича про євроінтеграційні прагнення було достатньо. Нинішня зустріч у Вроцлаві, кажуть представники опозиції, має остаточно продемонструвати, наскільки ці заяви були щирими
Декларацій із боку Віктора Януковича про євроінтеграційні прагнення було достатньо. Нинішня зустріч у Вроцлаві, кажуть представники опозиції, має остаточно продемонструвати, наскільки ці заяви були щирими

Київ – Президент України Віктор Янукович відвідає сьогодні Польщу. Він візьме участь у святкуванні 200-річчя Вроцлавського університету разом із президентами Польщі та Німеччини. Фахівці прогнозують, що глави держав обговорюватимуть Угоду про асоціацію України та Євросоюзу, політичну ситуацію в Україні, а також саміт Україна-ЄС.

Це вже третій візит Віктора Януковича до Польщі за останні декілька місяців. Як і підчас попередніх візитів, він обговорюватиме Угоду про асоціацію з ЄС.

Індикатор для ЄС

Окрім формату Угоди про асоціацію, в перебігу візиту йтиметься про виконання Україною попередніх домовленостей. Цей візит підсумовуватиме все, що Україна обіцяла і що, відповідно, зробила для євроінтеграції, говорить Святослав Павлюк, заступник директора Фундації українсько-польської співпраці.

«Зміст цих домовленостей зводився до покращення політичного клімату в Україні, зменшення тиску на опозицію, проведення прозоріших судових процесів. І це стосувалося не лише Юлії Тимошенко чи Юрія Луценка. Саме реформування Кримінального кодексу, а не конкретно декриміналізація однієї статті, було навіть частиною Плану дій щодо асоціації за минулий рік. Але нічого цього зроблено не було. Підчас цього візиту ЄС буде визначатися щодо змісту, форми і взагалі проведення саміту Україна-ЄС», – зазначив експерт.

Переговори будуть останньою спробою Польщі – країни, що головує в ЄС, – вплинути на Януковича.

Про це говорить Сергій Шевчук, депутат від блоку Юлії Тимошенко. Нинішня влада Польщі має повторити досить різкі висловлювання своїх попередників щодо ситуації в Україні, вважає опозиціонер.

«Сподіваюся, що і президент, і прем’єр Польщі не оминуть цих питань: демократичних принципів, європейських стандартів життя, свобод, чесної боротьби на політичному фронті України. Ні мені, ні моїм колегам по фракції, ні самій Юлії Тимошенко не хотілося б майбутнє Угоди про асоціацію пов’язувати конкретно зі справою Тимошенко. Адже доля України і доля однієї людини – це не порівнянні речі. Але Європа показала, що це індикатор і за цим індикатором судитимуть дії нинішнього керівництва України», – каже опозиціонер.

Євроінтеграція України: декларація чи реальні прагнення?

Ганна Герман, радник глави держави, керівник головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Президентської Адміністрації, сказала в ефірі Радіо Свобода, що українсько-польські відносини є зараз на високому рівні і далі розвиваються. А от щоб зрозуміти, як, на думку Європи, Київ виконав свої євроінтеграційні зобов’язання, треба дочекатися саміту Україна-ЄС.

«Я думаю, що 19 грудня покаже, наскільки ми готові. А зараз Україна робить все для того, щоб продемонструвати таку готовність і щоб зробити все для того, щоб ми виконали всі свої зобов’язання», – зауважила Герман.

А Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що з боку України буде зроблено все, щоб пройти частину «євроінтеграційної» дороги. Він сподівається, що під час грудневого саміту Україна-ЄС угода про асоціацію буде парафована і «що розуміння того, що Україну не потрібно відштовхувати візьме гору». Про це він сказав в ефірі Першого Національного.

Водночас, як зазначає депутат-б'ютівець Сергій Шевчук, якщо після візиту Віктора Януковича до Польщі ситуація в Україні не зміниться, міжнародній спільноті стане зрозуміло: європейська інтеграція країни була лише декларативною.

І потім влада може розіграти продуманий сценарій, вважає опозиціонер: мовляв, євроінтеграційні прагнення реалізувати не вдалося, перспективу членства в Угоду про асоціацію не внесли, тому Україна інтегруватиметься в Євразійський, а не Європейський союз.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG