Доступність посилання

ТОП новини

Підписання угоди з Україною можливе тільки при повазі до цінностей – Катрін Аштон


Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Катрін Аштон на засіданні Європарламенту в Люксембурзі, 10 жовтня 2011 року
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Катрін Аштон на засіданні Європарламенту в Люксембурзі, 10 жовтня 2011 року

Брюссель – Позачергове обговорення українсько-європейських стосунків після вироку Юлії Тимошенко відбулося у середу ввечері у Європарламенті. Більшість депутатів продовжують називати цей вердикт неприпустимим.Та все ж переговори щодо угоди про асоціацію й вільну торгівлю повинні тривати. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Катрін Аштон, яка теж брала участь у пленарному засіданні Європарламенту, зауважила, що підписання цих домовленостей можливе тільки за умови, коли Київ поділятиме європейські цінності.

Вирок Юлії Тимошенко, поза сумнівами, був політично мотивованим, і це не єдиний випадок в Україні, – каже голова європейської дипломатії Катрін Аштон. Через це під знаком запитання опинилося не лише завершення переговорів над угодою про асоціацію та ЗВТ між ЄС та Україною, а й загалом, усі політичні стосунки між сторонами. Однак, переконує вона, технічний бік переговорів щодо цих угод слід завершити, бо про це просила й сама Юлія Тимошенко.

«Але підписати цю угоду ми зможемо тільки тоді, коли будемо переконані, що українська влада вірить у цінності, на яких базується ця угода, і віддано їх підтримує», – зауважує єврочиновник.

Представники вищого законодавчого органу Європейської співдружності активно критикували українську заангажовану судочинну систему. Польський депутат Яцек Саріюш-Вольський пригрозив, що вердикт Тимошенко матиме недобрий вплив на двосторонні домовленості, які на етапі підписання й ратифікації відкладуть, якщо Київ не виправить ситуації. «Україна повинна усвідомити, що вона може втратити», – наголосив він.

Погана послуга президента своїй країні

Європарламентарі від Нідерландів та Німеччини теж висловлювалися за необхідність надіслати чіткий сигнал про небезпеку українським лідерам. Депутат від Австрії Андреас Мезлер зауважив: «Янукович, можливо, позбувся конкурента, але зробив погану послугу своїй державі».

Інший член Європейського парламенту від Польщі Кшиштоф Лісек із сесійної зали просто звернувся до українського Президента:

«Пане Президенте, Ви маєте нагоду ввійти до історії. Або як той, хто підпише важливе порозуміння із ЄС, або залишитеся у пам’яті, як особа з «чорного списку», на кшталт Олександра Лукашенка. Бо те, що сталося із Тимошенко, недалеке від білоруської практики».

За тієї ж нагоди депутат Лісек звернувся й до судді Родіона Кірєєва, застерігаючи, що його вчинок надзвичайно наблизив його до суддів із Білорусі, які вже оголошені у Євросоюзі персонами нон-ґрата.

Низка депутатів аргументують необхідність продовження переговорного процесу із Україною тим, що відкладення угоди про асоціацію може підштовхнути українців до рук Кремля.

Підсумовуючи дискусії, голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон каже, що ситуація критична, тож ЄС має намір продовжувати посилати офіційному Києву чіткі сигнали щодо проблем, перед якими він постав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG