Доступність посилання

ТОП новини

Реакції Європи на вирок Тимошенко: від емоцій і застережень – до відвертих погроз


Суддя Родіон Кірєєв зачитує вирок Юлії Тимошенко, Київ, 11 жовтня 2011 року
Суддя Родіон Кірєєв зачитує вирок Юлії Тимошенко, Київ, 11 жовтня 2011 року

Брюссель – Європейський Союз різко реагує на вердикт суду над Юлією Тимошенко. На думку представників співдружності, цей судовий процес не відповідав загальноприйнятим стандартам і нормам. Сьогоднішнє рішення може мати доволі негативні наслідки, як для підписання угоди про асоціацію, так і для відносин між Україною та Євросоюзом загалом, заявляють європейські чільники.

Невдовзі після оголошення вироку в Печерському суді, європейська співдружність оприлюднила заяву, де йдеться про те, що це рішення підтвердило факт використання судочинства для переслідування лідерів української опозиції.

«Європейський Союз відображатиме у своїй політиці щодо України все те, яким чином вона поважає засадничі цінності та верховенство права, – застерегла речниця Верховного представника ЄС із закордонної політики Майя Коціянчич. – Є ризик, що спосіб, яким в Україні ведуться справи над опозиціонерами та представниками колишнього уряду, може суттєво вплинути на двосторонні українсько-європейські стосунки, включно з ухваленням угоди про асоціацію, нашим політичним діалогом та співробітництвом загалом».

Голова Європейського парламенту Єжи Бузек також висловив «серйозні сумніви щодо справедливості, незалежності й прозорості суду» над Юлією Тимошенко. «Я маю надію, що до Карного кодексу внесуть поправки», а «вердикт буде переглянутий під час апеляційного процесу», зазначив Бузек.

«Із ЄС гратися не слід» – євродепутат Брок

Тим часом, євродепутат від Німеччини Ельмар Брок відкрито заявляє, що з огляду на вирок, він має великі сумніви щодо підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Я маю надію, що відповідальні люди в Києві зрозуміють, що це питання серйозне і що з нами гратися не слід, – каже він. – Адже вони обіцяли інше, але цих обіцянок не виконали».

Колега Ельмара Брока, євродепутат від Польщі Яцек Саріюш-Вольський, того ж дня, виступаючи у Брюсселі на спільному засіданні із представниками України, звинуватив Київ у подвійних стандартах та застеріг, що за таких обставин сьогоднішня Україна не зможе отримати й згадки про членство в Євросоюзі у жодному із документів.

«Це неприпустимо, – заявив він у інтерв’ю Радіо Свобода. – Це ставить під сумнів європейське призначення України. Якщо це підтвердиться (бо ходять чутки, що закон може бути змінений, кримінальна відповідальність знята і в’язниця Юлії Тимошенко більше не загрожуватиме, хоча вона все ж буде позбавлена громадянських та політичних прав), то це тут не пройде і відносини між ЄС та Україною будуть заморожені».

Ми повинні відкласти підписання угоди – голова ЄНП

Інший європарламентар, представник Німеччини Мікаель Ґалер наводить приклад, кажучи «наскільки безглуздо було б навіть уявити, що канцлер Німеччини Анґела Меркель могла б притягти до суду свого попередника Герхарда Шредера, скажімо, за провал так званого «пакту стабільності». А саме це й відбувається в Україні, тобто, використання державних установ для переслідування політичних цілей». Депутат додає, що це «шлях не у бік Європейського Союзу, а повернення до старих часів Радянського Союзу».

Вілфрід Мартенс, голова Європейської народної партії – цієї найвпливовішої та найчисленнішої політичної сили Європи – суворо засуджує рішення Печерського суду. «Протягом судового процесу над Юлією Тимошенко систематично порушувалися права людини, – зазначає він. – Та навіть більше: поведінка судді продемонструвала, що українські судові установи не є незалежними й використовуються для усунення політичних опонентів».

«І сам процес, і його рішення – це ганьба для держави, що має європейські наміри та амбіції підписати угоду про асоціацію... Гадаю, після цього рішення ми повинні відкласти підписання цієї угоди з Україною», – додав лідер Європейської народної партії.

****************************************

ІНШІ РЕАКЦІЇ У ЄВРОПІ І СВІТІ:

Верховний представник Євросоюзу з питань закордонної політики Катрін Аштон
Верховний представник Євросоюзу з питань закордонної політики Катрін Аштон
Політичні фактори є визначальними щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС – Аштон

Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Катрін Аштон заявила, що не технічні, а політичні фактори є визначальними для України щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Немає питань щодо технічної роботи. Але є політичний процес, який набуде чинності потім. І включатиме (схвалення угоди) Радою ЄС і Європарламентом. Хоч би що сталося в Україні, це буде взято до уваги, і цього політичного процесу не уникнути», – сказала Аштон.

За її словами, міністри закордонних справ ЄС висловили стурбованість з приводу застосування в Україні вибіркового правосуддя. Так, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервеллє назвав процес проти Юлії Тимошенко «тестом для правової держави».

Міністри закордонних справ ЄС висловили сподівання, що Київ зробить вибір напрямку подальшого руху.

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд
Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд
Генсекретар Ради Європи: політичні рішення мають оцінюватися парламентом, а не судами

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд вважає, що політичні рішення мають оцінюватися парламентом, а не судами. Як повідомила прес-служба генсека Ради Європи, так він прокоментував судовий вирок екс-прем’єру Юлії Тимошенко.

«У демократії судження про політичні рішення мають бути залишені парламенту та виборцям, а не судам», – заявив генсекретар Ради Європи.

Ягланд висловив сподівання, що запропоновані нещодавно зміни до Кримінального кодексу України зроблять неможливими такі судові процеси у майбутньому.

ОБСЄ закликає до відкритості в процесі апеляції вироку Тимошенко

Організація з безпеки і співпраці в Європі відзначає необхідність відкритого і справедливого процесу розгляду можливої апеляції вироку, який Печерський районний суд Києва виніс екс-прем’єру Юлії Тимошенко.

У заяві, яку зробив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс, сказано: «Я спостерігав за цією справою і раніше закликав українську владу забезпечити повною мірою права підсудної на справедливий судовий розгляд. В даний час життєво важливо, щоб процес розгляду апеляцій проводився відкрито, справедливо і відповідно до найвищих стандартів, щоб відновити довіру українського народу і міжнародного співтовариства».

Ажубаліс зазначив, що Україна повинна продемонструвати максимальну прозорість у здійсненні судових процесів і верховенство закону, щоб уникнути виборчого застосування правосуддя.

Україна готується взяти на себе головування в ОБСЄ в 2013 році.


Freedom House: в Україні вже немає відкритої та нормальної політики

Науковий директор недержавної дослідницької організації «Дім Свободи» (Freedom House) Крістофер Волкер вважає, що засудження колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення має викликати занепокоєння на Заході, бо свідчить про кінець «відкритої» політики в Україні.

Крістофер Волкер заявив про це в інтерв’ю Радіо Свобода в кулуарах міжнародного «Форуму 2000», що проходить у Празі.

«Ця справа вже впродовж довгого часу викликає занепокоєння з багатьох причин, бо справа Тимошенко не розглядається ізольовано. Як зауважив «Дім Свободи» у своєму останньому звіті, а також у спеціальному звіті «Б’ючи на сполох», який підготував президент організації Дейвід Кремер, траєкторія багатьох трендів в Україні була негативною. Тож ця справа є ще однією ключовою подією в цій низці подій. На фундаментальному рівні вона свідчить про те, що політика в країні більше не проводиться відкрито і нормально. На нашу думку, вона має підняти рівень занепокоєння у всіх, хто спостерігає за подіями в Україні з боку Сполучених Штатів і Європейського Союзу».

У квітні цього року «Дім Свободи» оприлюднив спеціальний звіт під назвою «Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні». Автори звіту висловлюють занепокоєння концентрацією влади в руках Президента Віктора Януковича та рухом влади в бік авторитаризму.

«Міжнародна амністія» закликає звільнити Юлію Тимошенко

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» закликає звільнити екс-прем’єр Юлію Тимошенко, засуджену на 7 років позбавлення волі із забороною обіймати державні посади упродовж ще трьох років.

«Переслідування щодо Юлії Тимошенко є політично вмотивованим. Висунуті проти неї звинувачення не є злочинами, визнаними на міжнародному рівні, вони є спробами встановити кримінальну відповідальність за рішення, які вона зробила в перебігу її роботи», – сказав Джон Далгусейн, керівник відділення «Міжнародної амністії» в Європі та Центральній Азії.

Він наголосив, що неправильні політичні рішення, якщо вони і мали місце, «мають бути покарані виборцями, а не через суд». За словами Далгусейна, звинувачення проти Тимошенко є незаконними, тому вона повинна бути негайно звільнена.

Заява «Міжнародної амністії», як і заяви від керівництва Євросоюзу, Єврокомісії та інших міжнародних організацій, надійшла у вівторок після оголошення вироку колишньому Прем’єр-міністрові України. Зокрема, верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Катрін Аштон заявила, що Євросоюз «перегляне свою політику щодо України».

«Transparency international»: українська влада має краще пояснити світу вирок Тимошенко

Засновник міжнародної антикорупційної організації «Transparency international» та голова її дорадчої ради Петер Айґен вважає, що український уряд має краще пояснити кримінальну суть звинувачень проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, щоб уникнути закидів у політичних переслідуваннях.

«Є велика небезпека того, що правовою системою зловживають, щоб нападати на політичних опонентів. Український уряд має дуже низький рівень довіри всередині країни і за кордоном. Якщо вони хочуть розбудувати довіру, то в тому випадку, якщо дійсно існує серйозне кримінальне звинувачення, а я не бачу нічого подібного у тому, що була підписана погана угода з Росією, як я про це дізнаюся з повідомлень преси, то їм потрібно це добре пояснити на міжнародному рівні. Інакше, репутація цього уряду зазнає нищівного удару», – заявив Петер Айґен, відповідаючи на запитання Радіо Свобода в кулуарах празького «Форуму-2000».

У своєму останньому звіті за 2010 рік «Transparency international» називає українську судову систему найбільш корумпованою у світі.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ ПРО:

Реакцію у Росії

Реакцію у США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG