Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Тимошенко викликав у Росії єдність в оцінках


Юлія Тимошенко і Володимир Путін, Москва, 19 січня 2009 року
Юлія Тимошенко і Володимир Путін, Москва, 19 січня 2009 року

Москва – Вирок Юлії Тимошенко відразу прокоментували і в Росії. Адже саме українсько-російські газові угоди 2009 року стали приводом до порушення проти екс-прем’єра України кримінальної справи.

Голова російського уряду Володимир Путін, перебуваючи в Пекіні розкритикував вирок Юлії Тимошенко. Він зауважив, що не зовсім розуміє, за що колишній Прем’єр-міністр України отримала сім років, але наголосив, що ставити під сумнів комплекс досягнутих за підсумками переговорів з нею газових домовленостей між Росією та Україною небезпечно і контрпродуктивно.

«Тимошенко нічого не підписувала, – сказав Путін. – Контракти підписані на рівні господарюючих суб’єктів – «Газпромом» і НАКом України. Найголовніше полягає в тому, що ці контракти комерційні, підписані в повній відповідності до законів України та міжнародних норм».

Пастка для влади

На думку головного редактора журналу «Росія в глобальній політиці» Федора Лук’янова, вироком Тимошенко українська влада загнала себе в пастку.

«Парадоксально, але цей вирок політично їй вигідніший, ніж їм. Тому що вона отримує репутацію борця за правду і страждальниці, а також підтримку, з різних причин, з обох сторін – і з боку Євросоюзу, і з боку Росії. Чесно кажучи, не дуже зрозуміло, як Янукович буде виходити тепер з цього становища, тому що є ще і внутрішньополітичний аспект, коли піти назад, помилувати Тимошенко – це буде витлумачено багатьма, як втрата обличчя. Тому мені здається, що Янукович грає дуже ризиковану гру, із не дуже чітким розумінням того, яким може бути результат», – зауважив політолог у коментарі Радіо Свобода

Оцінки співпали

Депутат Державної думи Росії з правлячої партії «Єдина Росія» Сергій Марков в інтерв’ю Радіо Свобода зізнався, що не очікував такого жорсткого вироку. Стосовно російсько-українських відносин, Марков не виключає, що вони можуть погіршитися.

«Для мене, чесно кажучи, було деякою несподіванкою те, що справа все-таки дійшла до вироку. Я навіть зараз залишаю деяку ймовірність того, що Янукович може все-таки піти на зустріч своїм західним партнерам і помилувати Юлію Тимошенко. Я вважав, що тиск Заходу буде настільки великим, що влада не зважиться зробити вирок реальним. Тим більше такий великий строк… Відносини з Росією мабуть погіршаться, але не самі по собі автоматично, а тільки в тому випадку, якщо українська влада використовуватиме цей вирок як привід для того, щоб розірвати існуючий газовий контракт між Росією і Україною».

Вирок Юлії Тимошенко, це мабуть той рідкісний, якщо не єдиний, випадок, коли в оцінці події єдині непримиренні опоненти. Зі знаком мінус його сприйняли не тільки офіційні керівники Росії, але й практично представники всіх російських партій і рухів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG