Доступність посилання

ТОП новини

Янукович натякає, що вирок Тимошенко можуть переглянути


Президент України Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович

Київ – Доки вирок Юлії Тимошенко розглядатиметься в апеляційному суді, він не набуде законної сили, кажуть правники. Адвокати екс-прем’єра, яку у вівторок засудили до семи років позбавлення волі, мають намір оскаржити вирок. На це в них є 15 діб. Опозиція сподівається на врегулювання проблеми на законодавчому рівні. Натяк на це зробив і Президент Віктор Янукович.

Вирок Юлії Тимошенко, в разі оскарження, набуде чинності лише після того, як буде винесений вердикт апеляційного суду. Зазвичай, апеляційна інстанція, отримавши справу, призначає розгляд упродовж місяця-півтора, але не пізніше, ніж через три місяці.

«Рішення суду першої інстанції не набуває законної сили, якщо воно оскаржується до суду апеляційної інстанції, – повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-міністр юстиції, директор Інституту правової політики Микола Оніщук. – Це право, яке гарантоване Конституцією».

Страсбурзький суд – лише після апеляційного

До того часу, як вирок не набуде законної сили, він не може бути оскаржений у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі. За словами Миколи Оніщука, тривалість розгляду справи в суді апеляційної інстанції не більша, ніж у суді першої інстанції, й може тривати від місяця до двох. Після апеляційної інстанції вирок набуває законної сили, але може бути оскаржений в касаційному суді.

«Касаційний суд практично не вивчає докази по справі, а перевіряє правильність застосування закону», – зазначає Микола Оніщук.

Але захисники Юлії Тимошенко зможуть звернутися до Європейського суду з прав людини, минувши розгляд у касаційній інстанції.

«До перегляду Європейським судом допускаються справи, які набрали чинності. Можна припустити, що Європейський суд може взяти до провадження справу, яка вже розглянута апеляційним судом, але ще не розглянути касаційним», – вважає екс-міністр юстиції.

Між тим, опозиція досі сподівається, що справа Юлії Тимошенко може бути врегульована в парламенті – шляхом декриміналізації відповідальності за перевищення службових повноважень. Натомість представники фракції Партії регіонів здебільшого критично висловлюються про такий варіант, хоча й не виключають його повністю.

«Закони пишуться для того, щоб покращити життя всіх людей, – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Валерій Бондик. – Я б не пов’язував це з долею однієї людини, що ми під неї повинні писати закони. Якщо буде воля парламенту, то так станеться. Але моя думка, що закони не обслуговують одну людину».

Янукович наголосив, що успадкував справу Тимошенко

Депутати від опозиції заявляють, що позиція парламентської більшості у цьому питанні визначається виключно президентською адміністрацією.

Член парламентського комітету з питань правосуддя позафракційний Святослав Олійник вважає малоймовірним, що влада піде на ухвалення законодавчих змін, які б дозволили звільнити Юлію Тимошенко і дати їй можливість взяти участь у виборах.

«Думаю, що Янукович не піде на це, оскільки тоді незаконним обвинуваченням він настільки посилить позиції Тимошенко, що її потенційна участь у виборах може поставити під сумнів його перебування на посаді. Тут головним учасником процесу є Янукович. Якщо знайдуться внутрішні чи зовнішні сили, які змусять його відступитися від бажання знищити опонентів через керовану судову систему, то зміни відбудуться», – каже Святослав Олійник.

Коментуючи вирок Юлії Тимошенко, Святослав Олійник зазначив, що судове рішення повністю синхронне з позицією прокуратури. За його словами, «це означає, що всю відповідальність за процес несе влада».

Між тим, Президент Віктор Янукович заявив, що рішення суду стосовно екс-прем’єра Юлії Тимошенко є не остаточним. За його словами, попереду ще Апеляційний суд, і яке він ухвалить рішення і в рамках якого законодавства – це буде мати велике значення. Він також зауважив, що справа Тимошенко дісталась нинішній владі у спадок від попередньої, оскільки розслідування було розпочате після рішення РНБО у лютому 2009 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG