Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко вже планує помсту Януковичу (європейська преса)


Прага – Джерела в керівних колах ЄС та серед українських дипломатів у Брюсселі прогнозують, що ситуація із засудженням Юлії Тимошенко у Києві може бути виправлена до 18-20 жовтня, коли Президент Віктор Янукович підпише поправки до Кримінального кодексу, вони дозволять скасувати ув’язнення лідера опозиції і продовжити переговори між Україною та ЄС щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. У Європі характеризують судовий вирок щодо Тимошенко як «політичний». Однак західні експерти не виключають, що головна мета цього судилища – підготовка Києвом ґрунту для анулювання газових угод із Росією 2009 року, підписаних Тимошенко. Деякі із західних оглядачів також вважають, що шанси Юлії Тимошенко на дострокове звільнення і повернення до політичної активності досить високі і прогнозують, що лідер опозиції знову в головній ролі свого життя та планує завдати удару по своїх політичних ворогах.

Брюссельський оглядач Ендрю Ретман інформує на сторінках EUObserver, із посиланнями на чільника ЄС, що «дипломатичне гальмування» у стосунках ЄС із Україною після судового вироку 11 жовтня над Тимошенко «не може бути виключеним». Формальна декларація ЄС попереджає Україну щодо небезпеки для її угоди з ЄС того ж вироку суду. Тут також йдеться про заплановану вже на 20 жовтня зустріч Президента Януковича з керівниками ЄС у Брюсселі та не виключається, що вже 18 жовтня глава України має можливість виправити ситуацію щодо вироку у справі Юлії Тимошенко. Мається на увазі досить висока ймовірність ухвалення Верховною Радою до 18 жовтня змін до Кримінального кодексу, коли може бути виключено з переліку кримінально карних статей статтю, за якою засуджено Юлію Тимошенко. У такому разі, як прогнозується тут, Янукович може підписати ці зміни у той же день чи ж упродовж 15 днів, що дозволить Тимошенко вийти на волю. EUObserver посилається на українського дипломата, який запевняє, що Янукович не міг впливати на рішення суду безпосередньо, бо намагається на ділі довести підсудність кожного по закону в Україні. Хоча, як наголошує брюссельський оглядач Ендрю Ретман, українська опозиція, соратники Тимошенко, вимагають від Заходу ультимативних дій ЄС проти влади Януковича, включно із заборонами для українських функціонерів на в’їзд до ЄС та замороження їхніх рахунків, якщо Тимошенко не буде негайно звільнена.

Австрійський аналітик Гергард Манґотт наголошує в інтерв’ю віденській «Дер Штандард», що фарс Януковича із судом та ймовірним скасуваннями вироку Тимошенко завдасть шкоди владі Києва, котрій будуть менше довіряти на Заході і це позначиться також й на укладенні угоди між ЄС та Україною. Разом з тим, Манґотт вважає, що головною метою судового процесу над колишнім Прем’єр-міністром було поставити під сумнів підписані нею у січні 2009 року угоди з Москвою, щоб таким чином підготувати ґрунт для скасування їх.

Німецька «Таґесшпіґель» вважає, що улюбленою політичною роллю Юлії Тимошенко завжди була «роль мучениці», починаючи ще з 2001-го, коли вона провела шість тижнів у слідчому ізоляторі. Хоча, як зауважує німецьке видання, «якби не були політично мотивовані звинувачення проти Тимошенко, образ незаплямованого борця Помаранчевої революції явно не підходить цьому колишньому олігарху з Дніпропетровська». «Торгівля газом та електроенергією у середині 90-х дозволили Тимошенко накопичити мільйонні статки, і кажуть, що її власність перебуває за кордоном», – зазначає «Таґесшпіґель». Газета також наголошує, що вирок у сім років ув’язнення дозволив Тимошенко «знову стати мученицею» і це її «головна роль життя, яку вона вміло почала грати і успішно використовувати у політичних цілях…хоча нині Тимошенко платить за це велику ціну». Видання резюмує, що «шанси лідера опозиції на дострокове звільнення та реабілітацію уявляються непоганими – у тому числі й через тиск ЄС». «І вона явно думає нині про помсту Януковичу, а також слухняним дня нього суддям та прокурорам», – зазначає газета.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG