Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатії без економіки зараз не існує – посол України у Британії


Лондон – На тлі тривожних новин про проблеми у єврозоні підприємці й уряди країн Євросоюзу намагаються дивитися у майбутнє. Український уряд нещодавно у Лондоні розпочав світове турне з метою залучення інвестицій. А ще минулими вихідними у британській столиці відкрила представництво Федерація роботодавців Києва. У цих та інших подібних заходах традиційно бере участь український посол Володимир Хандогій. Радіо Свобода поцікавилося у нього, яку частину діяльності посольства зараз становлять питання бізнесу і яку частину – питання суто дипломатичні й політичні?

– Я би хотів сказати, що сьогодні, мабуть, не існує такого поняття, як чиста дипломатія. Сьогодні усі наші дипломатичні зусилля спрямовані на те, щоб поліпшити відносини між країнами, чи зміцнити становище держави на міжнародній арені з однією простою метою – щоб людям в Україні жилося краще. Це означає встановлення з державами більш тісних економічних відносин. Це притік інвестицій, збільшення торгівлі, це залучення новітніх технологій до нашої економіки.

– До Вас звертаються більше українські підприємці, які хочуть робити бізнес у Британії, чи британці, які зацікавлені Україною?

– Це дорога з двостороннім рухом. Але оскільки ми – посольство України тут у Великій Британії, то наша основна мета – це просування нашого українського бізнесу сюди і залучення інвестицій звідси в Україну. А співвідношення, якщо так грубо сказати, то 50 на 50.

– Які проблеми чи питання виникають найчастіше?

– Власне типовою проблемою, скажімо, бізнесу британського в Україні є питання законодавчого поля, наприклад, оподаткування. Так званий податок, який знає кожен пересічний українець – повернення податку на додану вартість. Такого роду проблеми виникають в Україні. У Великій Британії виникають питання щодо надійності партнерів, перевірка їхнього статусу. Укладаються угоди, контракти, і часто наші компанії не зажди знають точно про надійність того чи іншого партнера. Тут посольство якраз і допомагає. Або, це вже, так би мовити, не зовсім приємна ситуація, коли в силу тих чи інших причин виникають проблеми між двома господарюючими суб’єктами через, можливо, несплату грошей... То ми починаємо відповідні дії у Британії, щоб в межах правового поля вирішити такі питання.

– Зараз економічно складний час. Чи відчуваєте Ви, що люди зараз надзвичайно стурбовані економічними перспективами Європи і навіть світу?

– Звичайно. Час сьогодні непростий. Криза в єврозоні – Греція, Італія. Усе це відбивається негативно на економічному зростанні в кожній країні Європейського Союзу. Але я вже говорив сьогодні, виступаючи на відкритті цього офісу, що, не зважаючи ні на що, за останній рік обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку України зросли більше ніж на 30 відсотків. Тобто, попри ситуацію, яка складається тут у Європі, ми все ж спостерігаємо зростання іноземних інвестицій в економіку України. І плюс до того, зростання власне економіки України вже в цьому році за деякими прогнозами може становити близько 5 відсотків. Такого показника в континентальній Європі навряд чи можна знайти сьогодні. Тобто ця ситуація в єврозоні, яка відбувається, вона певною мірою підштовхує підприємців європейських країн більш уважно дивитися на Східну Європу і, зокрема, на Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG