Доступність посилання

ТОП новини

Біля варшавського Коперника поляки солідаризувалися з Україною


Варшава – Польські студенти закликають країни Європейського Союзу та депутатів Європейського парламенту схвалити угоду про асоціацію України з ЄС. У середу в центрі Варшави, біля пам’ятника Міколаєві Копернику, відбувся гепенінґ «Дай п’ять Україні!» Його учасники переконані, що угоду потрібно укласти, незважаючи на внутрішню політичну ситуацію в Україні. Жителі і гості польської столиці висловили свою підтримку європейським прагненням українців у незвичний спосіб.

Студентка Аґнєшка Шидловська, одна з організаторів акції «Дай п’ять Україні», каже, що на ідею такого заходу поляків надихнули українці. Варшавські студенти з різних університетів вирішили підтримати заходи громадянської ініціативи «Ми – європейці», яка віднедавна проводить свої заходи в Києві.

Про діяльність цієї української спільноти польські студенти дізналися завдяки соціальній інтернет-мережі Facebook, каже Шидловська. Варшавський гепенінґ «Дай п’ять Україні», розповідає варшавська студентка, – це акція, синхронна в часі з київською акцією «Україна – це Європа».

Говорячи про мету варшавської акції, Шидловська зазначила: «Ми хочемо переконати такі держави, як Франція і Німеччина, щоб вони не блокували укладення угоди про асоціацію ЄС із Україною. Ми хочемо показати, що європейське суспільство, а передусім польське, солідарне з суспільством України. І, незважаючи на внутрішню політичну українську ситуацію, ми хочемо виразно наголосити, що Україна повинна бути в Європейському Союзі, а перший крок до цього – це укладення угоди про асоціацію».

Щоб висловити свою солідарність із європейськими прагненнями українців, варшавські студенти запропонували перехожим, так би мовити, «дати п’ять Україні», тобто залишити синьо-жовтий відбиток своєї долоні на полотнищі, розтягнутому біля пам’ятника Коперникові. Це таке символічне польсько-українське рукостискання, пояснила Радіо Свобода Шидловська.

Київ – Варшава – Страсбург – спільна справа?

Акцію варшавських студентів підтримав польський депутат Європейського парламенту Павел Залевський. Він твердить, що ця ініціатива дуже важлива, оскільки показує, що Україну в об’єднаній Європі чекають не тільки проукраїнські політики, але й пересічні громадяни.

В заході «Дай п’ять Україні» взяв участь Томаш Ґутт, асистент Залевького. Він наголосив: «Одночасно з акцією у Варшаві український громадський рух «Ми – європейці» організовує акцію в Києві, а в той же час у Страсбурзі Павел Залевський приймає делегацію цього руху. Все це показує, що виникає певна лінія Київ – Варшава – Страсбург. Я хочу наголосити, що всі ці три події, дуже важливі в питанні укладення угоди про асоціацію України з ЄС, відбуваються одночасно».

У гепенінґу, організованому польськими студентами, взяли участь громадяни України, які працюють чи навчаються у Польщі. Киянка Олена Прусиновська розповіла Радіо Свобода, що вирішила підтримати ідею студентів. «Я як громадянка України, – зауважила вона, – хочу, щоб між Україною і Польщею не було такого кордону, як той, що є тепер. Хочу, щоб Україна якнайшвидше відкрилася і емоційно, і практично до своїх західних сусідів і щоб розвивалася активніше».

За словами організаторів нинішньої акції у Варшаві, польські заходи на підтримку європейських прагнень України триватимуть, причому не тільки у столиці Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG