Доступність посилання

ТОП новини

Довкола справи професора Андрія Слюсарчука відбуваються незрозумілі речі


Андрія Слюсарчука доставляють до Галицького суду, Львів, 16 листопада 2011 року
Андрія Слюсарчука доставляють до Галицького суду, Львів, 16 листопада 2011 року
Львів – У середу в Галицькому суді Львова було перенесено відкрите судове засідання у справі професора, лауреата Державної премії Андрія Слюсарчука. Суд мав обрати запобіжний захід щодо затриманого.

Зранку Андрія Слюсарчука правоохоронці доставили зі слідчого ізолятора тимчасового утримання міського управління міліції в Галицький суд. Із невідомих причин голова затриманого була перемотана білою тканиною, що нагадувала бандаж. Слюсарчук кричав: «Ой, голова, голова» і вдавав, що не може рухатись, упирався ногами в двері.

Упродовж години судове засідання так і не відбулось. Працівники суду пояснили, що слідчий не зробив подання в суд, мовляв, не було якогось підпису.

За неофіційною інформацією Радіо Свобода, ще вчора ввечері подання у суд було готове.

Відтак Андрія Слюсарчука вивезли з приміщення суду назад у СІЗО.

Міліція зазнає тиску?

Правоохоронці від будь-яких коментарів відмовились, але після того, як журналісти пригрозили перекрити вхід у приміщення головного управління, ситуацію прокоментував речник ГУ МВС у Львівській області Денис Харчук.

«Запобіжний захід обиратиметься завтра. Завтра третій день утримання затриманого під вартою. Триває доопрацювання матеріалів, завтра суд визначить запобіжний захід. Проти Андрія Слюсарчука порушили дві кримінальні справи: за фактом використання підроблених документів і за шахрайство. Проводиться розслідування», – зазначив Харчук.

Радіо Свобода уточнило кілька питань у представника міліції.

– Чому затриманого возили Львовом, на яких підставах випустили з СІЗО, якщо не було подання?

– Можливо, суддя не мав часу на розгляд справи, слідчий доопрацьовував матеріали, не зробив подання.

– Хто перев’язав голову Слюсарчуку?

– Він сам.

– Де він взяв тканину, що нагадувала бандаж?

– З одягу. У нього немає жодних травм, можливо, він не хотів, щоб його бачили журналісти.

Зауважу, що речник ГУ МВС у Львівській області поцікавився у тележурналіста, чи взагалі він бачив у приміщенні суду Андрія Слюсарчука…

Міносвіти починає виправдовуватись

Протягом шести тижнів газета «Експрес» публікувала низку матеріалів про професора Андрія Слюсарчука і фактами довела, що він не має медичної освіти, що два його дипломи з Московського та Вінницького медуніверситетів підроблені, але на їхній підставі Міністерство освіти надало йому посаду професора.

Торік Вища атестаційна комісія при Кабміні присвоїла Андрієві Слюсарчуку посаду професора, а цього року президентським указом він удостоєний ще й Державної нагороди за наукову діяльність у галузі освіти (150 тисяч гривень).

Тим часом Міністерство освіти переконує, що дипломи професора справжні. Про це газеті «Сегодня» сказав директор департаменту по роботі з персоналом та керівними кадрами МОН Ігор Некрасса.

«Ми подали запит у Вищу атестаційну комісію Росії, де нам підтвердили справжність атестата професора, виданого Слюсарчуку. Його диплом про вищу освіту з медуніверситету Пирогова ми не перевіряли, його перевіряла російська Вища атестаційна комісія», заявив представник міністерства Дмитра Табачника.

Однак і Московський, і Вінницький медуніверситети на численні журналістські запити відповіли, що у них ніколи не навчався студент Андрій Слюсарчук. А тому правоохоронці порушили кримінальні справи за статтею 358 ( використання завідомо підроблених документів) і 14 листопада професор був затриманий у київському помешканні.

Згідно з Кримінальним кодексом, Андрій Слюсарчук може бути покараний штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Водночас кілька потерпілих, чиї рідні стали каліками чи навіть померли у час, коли їх лікував Андрій Слюсарчук, подали заяви у правоохоронні органи, і зараз їх допитують слідчі у цій справі.

Однак правозахисник Олег Мицик каже, що дуже важко буде довести причину смерті людини, що вона померла саме від конкретного лікування Слюсарчука, бо мала бути судово-медична експертиза.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG