Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент просять сприяти угоді про асоціацію між Україною та ЄС


Акція «Україна – це Європа»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Представники інтернет-руху «Ми – європейці» написали депутатам Європарламенту відкритого листа, у якому просять сприяти підписанню угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У такий спосіб громадські активісти хочуть звернути увагу на важливість цієї угоди для українців і висловлюють свою стурбованість щодо ситуації, яка склалася навколо її підписання. У представництві Євросоюзу в Україні запевняють, що цей лист поза увагою не залишать.

«Угода про асоціацію ЄС з Україною потрібна в першу чергу українському народові, і я прошу Вас не відмовляти українцям в їхньому географічному, етичному та цивілізаційному виборі бути частиною Європи», – говориться у відкритому листі учасників інтернет-спільноти «Ми – європейці» до депутатів Європарламенту.

Звернення зібрало понад 700 підписів. У середу його офіційно передали до представництва ЄС в Україні під час акції «Україна – це Європа».

Голова представництва Жозе Мануел Пінту Тейшейра запевнив, що з листом обов’язково ознайомляться і передадуть його до відповідних владних установ у Брюсселі.

«Ми цінуємо спонтанні ініціативи громадянського суспільства, громадські організації, котрі виражають думки співгромадян. І якщо ці люди мають якісь ідеї для нашого представництва, буде правильно, якщо ми звернемо на них належну увагу та отримаємо важливу інформацію», – зазначив голова представництва ЄС в Україні.

За словами Жозе Мануела Пінту Тейшейри, будь-яка країна, особливо європейська, яка хоче брати участь у євроінтеграційному процесі, має демонструвати, що може впливати на його перебіг. Наразі важливо те, що українці показують готовність поважати основні засади членства у ЄС, наголошує він.

Входження України до Європи дозволить збудувати Європу в Україні

Європейські культурні, політичні та економічні цінності близькі українцям, зауважує співкоординатор інтернет-руху «Ми – європейці» Анатолій Велімовський. Інтернет-спільнота «Ми – європейці» заснована користувачами соціальної мережі Facebook у жовтні нинішнього року саме задля сприяння євроінтеграційному процесові України. Наразі, зазначає він, її учасниками є близько двох тисяч осіб, які за допомогою подібних акцій хочуть звернути увагу міжнародної спільноти та української влади на важливість підписання угоди про асоціацію.

«Ми хочемо донести до українських парламентарів, що підписання угоди про асоціацію між Україною та Європою – це реальна можливість не просто входження України до Європи, а побудови Європи в Україні», – зазначив співкоординатор інтернет-руху.

Анатолій Велімовський зауважує, що в середу подібна акція під назвою «Дай п’ять Україні» відбувалася і у Варшаві. Він каже, що у такий спосіб польська молодь демонструє свою солідарність щодо євроінтеграції України, і наголошує, що підтримку у цьому процесі демонструють і депутати Європарламенту, зокрема, польський представник Павло Залевський.

Політичні рішення залежать від громадської активності


На підписання угоди про асоціацію значною мірою впливає і громадська активність самих українців, зауважує учасниця інтернет-руху «Ми – європейці» Наталія Ляшенко. Вона наголошує, що державні рішення влада зазвичай приймає, керуючись реакцією суспільства.

«Наша влада дивиться на реакцію суспільства. Хочеться, щоб в нашій країні закріпилися європейські цінності. Якщо суспільство їх прийме, то автоматично прийме їх і влада», – зазначила активістка.

14 листопада комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив позицію щодо економічної частини угоди про асоціацію. Чи рекомендувати європарламентарям підписувати цей документ, вирішить комітет із закордонних справ ЄС 17 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG