Доступність посилання

ТОП новини

«БЮТ-Батьківщина»: новий закон про вибори – вимушений компроміс і «менше зло»


Фракція «БЮТ-Батьківщина», проголосувавши за новий закон про вибори народних депутатів, пішла на «вимушений компроміс», заявив у четвер народний депутат від цієї фракції Сергій Міщенко.

За його словами, фракція вибрала «з двох зол менше зло» і «найкраще з того, що пропонувалося». «Варіанти були – або фальсифікація виборів, або максимально прозора виборча система», – сказав він.

На його думку, якби опозиція не підтримала поданий на розгляд компромісний законопроект, то Верховна Рада повернулася б до іншого, в якому закладена більша можливість фальсифікації результатів виборів.

Ухвалений законопроект, вважає Міщенко, виключає фальсифікацію виборів.

Раніше в четвер Верховна Рада 366 голосами ухвалила новий закон про вибори народних депутатів, який передбачає, зокрема, повернення до змішаної системи виборів: із 450 народних депутатів половина, 225, обиратимуться за партійними списками, а ще 225 у мажоритарних округах. Прохідний бар’єр для окремих партій збільшується до 5 відсотків із дотеперішніх 3. Нинішня можливість участі в виборах партійних блоків у новому законі вилучається. Також із виборчого бюлетеня буде вилучена графа «проти всіх».

Такий законопроект розробила як компромісний варіант тимчасова спеціальна комісія парламенту, врахувавши деякі поправки від опозиційних фракцій, але винісши поза рамки дискусії такі політичні питання, як виборча система, прохідний бар’єр та участь політичних блоків.
XS
SM
MD
LG