Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ «все глибше турбує» ядерна програма Ірану


Рада керівників Міжнародного агентства з атомної енергії ухвалила в п’ятницю резолюцію, в якій висловлено «глибоку й дедалі більшу стурбованість» через ядерну програму Ірану.

Резолюція наголошує на важливості посилити діалог Ірану і МАГАТЕ і закликає Тегеран «повністю і невідкладно виконати всі свої зобов’язання, згадані в відповідних резолюціях Ради безпеки ООН».

Терміну виконання цієї вимоги для Ірану резолюція не визначає, але генерального директора МАГАТЕ Юкію Амано закликано в березні наступного року подати Раді керівників звіт про виконання Іраном цього документа.

Текст резолюції узгодили в четвер п’ять держав – постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччина після того, як оприлюднений минулого тижня звіт МАГАТЕ навів дані, за якими Іран раніше здійснював розробки в галузі створення ядерної зброї і, можливо, продовжує їх досі. Тегеран уже відкинув цей звіт МАГАТЕ як безпідставний.

Остання напруженість навколо іранської ядерної програми посилила побоювання, що Ізраїль може завдати по Ірану воєнного удару, щоб не дати Тегеранові створити ядерну зброю. Міністр оборони США Леон Панетта заявив у четвер, що говоритиме про занепокоєння Сполучених Штатів можливими економічними наслідками такого ймовірного удару на переговорах зі своїм ізраїльським колегою Егудом Бараком, які мають відбутися пізніше в п’ятницю в кулуарах безпекового форуму в Канаді.
XS
SM
MD
LG