Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку чорнобильці продовжують голодувати – 5 осіб госпіталізовано


Донецьк – У Донецьку ситуація з голодуючими чорнобильцями загострюється. Близько 70 осіб, за даними організаторів, вже голодують під Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області. Припиняти голодування вони не збираються, поки влада не виконає їхні вимоги. Чорнобильці хочуть виплати пенсій у повному обсязі та реструктуризації боргів. У п’ятницю наметове містечко навідала координатор громадського руху «Громадянський опір», екс-голова Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель.

За словами голодуючих, 5 людей госпіталізовані через погіршення стану здоров’я. Серед них і один з лідерів чорнобильців Микола Гончаров. У чорнобильське містечко, в якому приблизно 10 наметів, приїхали родичі голодуючих, які серйозно занепокоєні їхнім здоров’ям. «У нього і так виразка», – зі сльозами на очах каже дружина одного з голодуючих Ольга. Проте учасники голодування налаштовані рішуче продовжувати відстоювати свої права, й тому повертатися додому відмовляються.

Ліквідатор аварії на ЧАЕС, інвалід другої групи, Олександр Кирєєв голодує вже п’ятий день. «Два є виходи з голодування. Або ж папери підписуємо, як у нормальних країнах робиться, або ж другий шлях. Зрозуміло, що до лікарні не довезуть, значить… Я вас не лякаю, я сюди не за подачками прийшов», – каже він.

Про те, що чорнобильці готові до довгострокового протесту, свідчить великий намет із обігрівом дровами та привезений у п’ятницю електрогенератор. Місцева влада встановила в наметовому містечку баки для сміття, туалети і безкоштовно роздає чай.

Кужель пообіцяла під’єднати чорнобильців до інтернету

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у п’ятницю, що в бюджеті передбачені ресурси, які будуть виділені на «врегулювання цього питання». Однак у наметовому містечку ця заява довіри не викликала.

Олександра Кужель, яка нещодавно очолила рух «Громадянський опір», спочатку пояснила, чому у держави бракує грошей на чорнобильські пенсії. «Є видані липові посвідчення, – каже вона. – На сьогодні 2 мільйони 200 тисяч. Щороку чорнобильців стає більше, а не навпаки, так не буває».

Однак Кужель підтримала голодуючих і пообіцяла їм різноманітну допомогу, в тому числі комп’ютер, під’єднаний до інтернету. «Вимагайте, щоб вони урізали все собі. Нехай сядуть на посадовий оклад. Можуть же вони відмовитися від матеріальної допомоги, пенсій, від премій. Не можна вносити в бюджет зміни статей законів про соціальний захист», – заявила Олександра Кужель.

Ситуація ускладнюється тим, що в Донецьку зараз морозна погода. Від часу шахтарських голодувань у середині 1990-х Донецьк не бачив акцій протесту такого масштабу.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG