Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі чорнобильці протестують у наметах під пенсійним фондом


Облога Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області, Донецьк, 15 листопада 2011 року
Облога Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області, Донецьк, 15 листопада 2011 року
Донецьк – Другий день поспіль триває облога Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області. Чорнобильці вимагають від чиновників усіх щаблів влади повернути їм «законні» пенсії. За їхніми словами, в листопаді пенсії суттєво зменшилися через рішення уряду.

Чорнобильці дуже незадоволені сучасним станом речей. Люди у відчаї, а тому готові голодувати та жити в наметах під обласним пенсійним фондом навіть у мороз. Вони повторюють, що хочуть всього лише грошей, які належать їм за законом та згідно з рішеннями судів.

Петро Голованенко, інвалід другої групи, пенсіонер-чорнобилець розповів про вимоги: «Повернути нам пенсію, і не подачки, як минулого місяця заплатили нам, а в цьому місяці знову зняли. І повернути закон, який прийнятий ними про те, щоб Кабмін керував нашими пенсіями. Щоб повернувся чисто наш закон».

Захоплення пенсійного фонду не було

Організатори наметового містечка заявляють, що у вівторок близько 40 осіб ночували у будівлі пенсійного фонду після оголошення голодування. Інформацію ж про насильницьке захоплення вони спростовують, не підтверджує це і прес-служба ГУМВС України у Донецькій області. За словами протестувальників, голодуючих вже близько 200 осіб, але поки на вулиці тих, хто привіз свої намети, 33 людини.

Економічну складову проблеми пояснив голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький: «Скорочення на даний момент: за рішенням судів у Донецькій області середня пенсія була близько 5 тисяч 300 гривень. Після того, як була виплачена перша частина цієї пенсії, вона десь в-середньому вийшла від 1,5 до 2 тисяч гривень. Тобто люди в порівнянні з рішеннями судів недоотримали 3-4 тисячі гривень».

Проблему одноразовими виплатами не вирішити

Андрій Шишацький також зазначив, що перші 11 чорнобильців вже отримали одноразову грошову допомогу – приблизно по 3400 гривень. Кошти виділила Донецька облрада. Голова облдержадміністрації зауважив, що він зі свого боку спілкується з представниками уряду, готує статистику, фактичний матеріал і збирається їхати до Києва.

За словами Андрія Шишацького, зараз йде розробка рішення проблеми, над цим працює група на чолі з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком. Прем’єр-міністр України Микола Азаров у свою чергу заявив, що в Донецькій області достатньо «відповідальних керівників» для ведення діалогу з мітингувальниками.

Загалом, за даними прес-служби Донецької ОДА, по області налічується понад 13 тисяч пенсіонерів-чорнобильців. Однак активісти з наметового містечка запевняють, що скоро до них мають приєднатися і вихідці з інших областей, в тому числі з Луганської.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG