Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі мешканців Донеччини вийшли на протести


Донецьк – У центрі Донецька в четвер зібралися тисячі людей, щоб висловити невдоволення чинною владою. Вони протестували проти законопроекту, який скорочує виплати пільговикам. У мітингу брали участь представники різних політичних партій та громадських організацій. Головна вимога – відставка Верховної Ради.

За оцінкою організаторів, біля Донецької облдержадміністрації зібралося близько 5 тисяч людей зі всієї області. А міліція назвати орієнтовну кількість протестувальників відмовилася.

На мітингу виступали представники громадських організацій «Ніхто крім нас», «Союз Чорнобиль Україна», «Просвіта» та інших. Були й представники політичних партій, зокрема, «Батьківщини», «Фронту змін», Комуністичної партії України, «Громадянської позиції», «України майбутнього», «Свободи».

«Антинародні депутати зрадили свій народ»

Голова обласної громадської організації «Всеукраїнська спілка радянських офіцерів» Олександр Симоненко описав вимоги мітингувальників так: «Заборона рішення про заборону внесення антиконституційних змін в закони України, які регулюють права і свободи. І, відповідно, саморозпуск Верховної Ради, як такої, що втратила свою легітимність та зрадила закони України. Третього не дано. Якщо не хочуть самі розуміти антинародні депутати, що вони зрадили свій народ, то народ допоможе в цьому рішенні».

Акція була направлена проти законопроекту, який скорочує пільгові виплати. Чорнобильці, «афганці» та «діти війни» обурювалися заявами уряду про пенсії пільговиків у розмірі нібито 30 тисяч гривень.

Представники місцевої влади до мітингувальників не вийшли. А депутат донецької міськради від Партії регіонів Сергій Богачов у розмові з Радіо Свобода зауважив: «Якщо ви хочете знати мою думку як чорнобильця… Допомога надається тим, хто її потребує, а не всім тим, хто колись приїжджав на територію ЧАЕС, хто колись якимось чином правильно чи не правильно оформив документи. Треба слідкувати, щоб соціальна допомога йшла адресно».

«І Донецьк, і Львів – в принципі є одні тенденції» – політолог

Донецький політолог Олександр Клюжев вважає, що політики не справляються із соціальними проблемами.

«Фактично, це вперше, коли українська влада зіштовхується з такими комплексними серйозними вимогами від різних соціальних груп щодо врахування їхніх інтересів. Якщо раніше всі ці вимоги виносились на національний рівень через політику, то зараз політики вже відстають від того соціального процесу, який відбувається в суспільстві. І тут і Донецьк, і Львів – в принципі є одні тенденції», – зазначає політолог.

Протягом цього та наступного тижня в шахтарській столиці заплановано ще кілька протестів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG