Доступність посилання

ТОП новини

Пільговий бунт: чи намагається влада розсварити чорнобильців?


Чорнобильці вимагають у Кабміну не скасовувати їхні пільги, Київ, 2 листопада 2011 року
Чорнобильці вимагають у Кабміну не скасовувати їхні пільги, Київ, 2 листопада 2011 року

Київ – В уряді заявляють, що пільги інвалідам та чорнобильцям скорочувати не будуть, а навпаки – підніматимуть. У проекті бюджету на 2011 рік закладено підвищення пільг на 25 відсотків. А тих чорнобильців, які прийшли цими днями під стіни Верховної Ради та уряду протестувати проти скорочення пільг, Прем’єр-міністр назвав такими, що спекулюють на цій темі. Микола Азаров висловив переконання, що певні активісти протестують не задля людей, а для того, щоб захистити свої права на величезні компенсації, отримані, за його словами, «через сумнівні рішення суду».

У середу під Кабінетом Міністрів були декілька сотень чорнобильців. Вони знову вимагали виконати рішення судів про призначення пенсій, погашення заборгованості з виплат компенсацій і поточних пенсій, а також порушити кримінальні справи стосовно винних у невиконанні рішень судів про призначення чорнобильцям пенсій.

Крім того чорнобильці виступають проти законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

Проект документа передбачає надати Кабміну право самому визначати розмір компенсацій багатьом категоріям пільговиків. Тоді як зараз компенсації пільговикам регулює Верховна Рада.

Компенсації, призначені судом, в уряді вважають несправедливими

Вимоги мітингувальників розкритикували в Кабінеті Міністрів. Прем’єр Микола Азаров зазначив, що пільги ніхто скорочувати не збирається, а щодо компенсацій, то треба розібратися, адже ті виплати, які суд призначив для декількох тисяч чорнобильців, на думку Прем’єра, є несправедливими стосовно інших пільговиків, які до судів не звертались.

«Які ж рішення приймають суди. Наприклад, є в харківській області активіст чорнобильської організації, який привіз сюди людей. Суд присудив йому компенсацію в розмірі 770 тисяч гривень, і встановити пенсію в розмірі 34 тисячі гривень. Йому є за що воювати! А тепер на хвилиночку подумаємо, а де ж справедливість? Але це ситуація повного абсурду. І ось цією ситуацією деякі користуються, і обманюють, спекулюють, налаштовують і так далі», – зазначив Прем’єр-міністр.

Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко взагалі сказав, що з такими рішеннями судів буде розбиратися особисто і подаватиме апеляцію.

«Тому що, я вважаю, це моя особиста думка, – це чиста корупція в судових органах, які дозволяють собі при середній пенсії по Україні в 1205 гривень – ось такі рішення», – наголосив Сергій Тігіпко.

Влада не вміє проводити чесну політику, а лише «візантійську» – Ляпіна

Такі заяви влади – це риса візантійської політики: розділяй і владарюй, заявила в ефірі Радіо Свобода народний депутат від НУНС Ксенія Ляпіна.

«Вони не вміють проводити пряму, чесну політику, а от «візантійську» з цими розколами вміють просто фантастично. Подивіться, що було тільки що сказано. Оті такі чорнобильці – вони такі погані, вони собі щось відсудили, а ми тут такі білі й пухнасті, ми нічого собі не відсудили, сидимо собі тихенько у нірках, домовляємося зі владою і вважаємо, що це є, власне, політика»,зазначила Ксенія Ляпіна.

Два мільйони 400 тисяч осіб ніколи не відсудять свої компенсації – Андрєєв

Тим часом в інтерв’ю Радіо Свобода президент Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Юрій Андреєв пояснив ситуацію з погляду чорнобильців. «Є така група чорнобильців – це 14 тисяч людей, які відсудили у судах свої пенсії і отримали більш ніж гідну пенсію. І є ті люди, які не відсудили і ніколи не відсудять свої пенсії. Таких людей у нас два мільйони 400 тисяч. Тому можна по-різному ставитися до цієї ситуації, захищати тих, кому необхідні або хто звик до пенсій десь у розмірі 7 або 8 тисяч. Але необхідно думати про те, щоб усі наші чорнобильці мали гідні пенсії і гідне медичне забезпечення», зауважив Юрій Андрєєв.

У середу в уряді заявили, що в проекті бюджету на 2012 рік закладено підвищення виплат для пільговиків на 25 відсотків.

Щодо решти вимог чорнобильців, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко сказав, що «все ще треба прорахувати».

Тим не менш, чорнобильські організації вирішили припинити акції протесту проти скасування пільги у зв’язку з урахуванням їхніх вимог Кабінетом Міністрів.

Тоді як ще 20 вересня вони разом із «афганцями» ледве не взяли штурмом Верховну Раду.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG