Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці штурмували Верховну Раду через пільги


Мітинг чорнобильців біля Верховної Ради України, Київ, 1 листопада 2011 року
Мітинг чорнобильців біля Верховної Ради України, Київ, 1 листопада 2011 року

Київ – Паркан навколо Верховної Ради знову зламаний. Цього разу чорнобильці, які вийшли протестувати під парламентом проти скасування пільг, прорвалися під стіни парламенту. Понад тисяча осіб заполонила подвір’я Верховної Ради. Утім, вони отримали одні лише обіцянки. Відтак чорнобильці запевняють, що повернуться до протестів. Крім того, за їхніми повідомленнями, акції будуть більш масовими, адже до них долучаться ветерани війни в Афганістані та представники інших категорій населення, яких влада намагається позбавити пільг.

Чорнобильці пікетували Верховну Раду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мітингувальники знесли більше ніж двометровий паркан спонтанно. Запальні скандування з образливими для представників влади словами переросли у силові дії не очікувано як для учасників акції, так і для міліції.

Утім, правоохоронці швидко зорієнтувалися і зайняли оборону під вхідними дверима Верховної Ради. Такий маневр міліції доводиться використовувати вже не вперше.

Цього разу штурм парламенту почався знову через пільги.

Чорнобильці вимагають виконати рішення судів про призначення пенсій, погашення заборгованості з виплат компенсацій і поточних пенсій, а також порушити кримінальні справи стосовно винних у невиконанні рішень судів про призначення чорнобильцям пенсій.

Утім, у фракції Партії регіонів акцію чорнобильців називають провокацією.

«Це була просто провокація. Дехто з них уперше бере участь у такому заході. Їм необхідно просто розібратися, які ж вони питання ставлять із тих, що залишаються невирішеними. Адже усі питання, що ставили їхні колеги, ми врахували у процесі переговорів. І, наскільки я розумію, ми домовилися щодо їхнього вирішення», – заявив журналістам лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Влада домовилася з тими, кого чорнобильці не уповноважували на переговори – мітингувальник

Питання, які чорнобильці вже ставили перед парламентом, насправді так і залишилися невирішеними, запевнив Радіо Свобода учасник акції протесту, колишній ліквідатор Анатолій Німик. За його словами, влада досягла домовленості з окремими лідерами організацій, зокрема, з лідером «Союзу Чорнобиль Україна» Юрієм Андреєвим, які, утім, не можуть відображати позицію усіх чорнобильців.

«Ми від сьогоднішнього дня, всі люди, які отримували підвищені пенсії, цієї пенсії отримувати не будемо. Вони повинні не чіпати пільги. Не тільки чорнобильцям і «афганцям», а 16 категоріям громадян, адже вони казали, що не чіпатимуть цих пільг. Ми не уповноважували цього Андреєва підписувати. Вони вже стали корумповані», – сказав Німик.



Більшість злякалась того, що люди прорвали кордони – Павловський

У другій половині дня мітингувальники вдалися до штурму вдруге. Тепер сутичка відбувалася безпосередньо біля дверей Верховної Ради, але з тим самим результатом. «Беркут» відтіснив чорнобильців від входу.

Тим часом до протестувальників вийшли депутати з опозиції. Однак, за словами опозиціонерів, центр ухвалення рішень розташований на Банковій та Грушевського.

Водночас депутат від БЮТ Андрій Павловський заявив Радіо Свобода, що провладна більшість боїться мітингувальників.

«Думаю, більшість злякалась того, що люди прорвали кордони, тут паркан зламали, там ми трибуну заблокували в залі. Вони обіцяли на цьому тижні закон не розглядати, продовжувати переговори. Але що їх продовжувати з Азаровим? Вони обіцяли на цьому тижні не розглядати, але це не факт, що не розглядатимуть», – відзначив Павловський.

Зрештою, надвечір мітингувальники розійшлися. Організатори акції повідомили, що планують у середу під час засідання Кабінету Міністрів влаштувати акцію протесту під будівлею уряду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG