Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вирішив вплинути на Януковича мовою «футбольної дипломатії»


Варшава – У середу міністри закордонних справ Польщі і Швеції Радослав Сікорський та Карл Більдт мають прибути із візитом до Донецька. За офіційним повідомленням польського МЗС, польський та шведський міністри їдуть в Україну на запрошення президента футбольного клубу «Шахтар» Ріната Ахметова й розмовлятимуть передусім про стан підготовки України до Євро-2012. Проте польські медіа та експерти твердять, що справжня причина цього візиту інша – політична.

Речник польського Міністерства закордонних справ Марцин Босацький оприлюднив у вівторок інформацію про візит польського та шведського міністрів до українського Донецька. У лаконічному повідомленні для преси сказано, що міністри спостерігатимуть за перебігом матчу донецького «Шахтаря» з португальським футбольним клубом «Порту».

Цей візит, повідомляє польське МЗС, стане нагодою для розмови про політичну ситуацію в Україні та її європейські перспективи.

Радіо Свобода намагалося отримати в польському МЗС кометар щодо візиту Сікорського у Донецьк. Але у міністерстві коментувати цю поїздку відмовилися.

Розмовлятимуть з Ахметовим, бо він «кровно зацікавлений» в ЄС?

Польський експерт із питань Східної Європи Лукаш Адамський не має сумнівів: завтрашній візит польського і шведського міністрів пов’язаний не так зі спортом, як із політикою. Не випадково, каже він, у Донецьк вирушають керівники дипломатичних відомств Польщі і Швеції, тобто тих країн, які ініціювали програму «Східне партнерство».

«Запланована подорож міністра Сікорського та міністра Більдта у Донецьк, без сумніву, пов’язана з політичною ситуацією в Україні, зокрема, з ув’язненням представників попередньої владної команди, передусім екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Саміт ЄС – Україна, запланований на 19 грудня, опинився під загрозою зриву. Важко собі уявити, що цей саміт відбудеться, якщо екс-прем’єр надалі перебуватиме у в’язниці», – зауважив Адамський.

Європейські дипломати, каже експерт, вичерпали щодо України, так би мовити, традиційні методи переговорів. Віктор Янукович не прислухається до політиків із ЄС, які просять його позитивно вирішити проблему Юлії Тимошенко. Тому тепер, говорить Адамський, європейські дипломати вирішили вдатися до неформальних методів, тобто до «футбольної дипломатії».

«За такої ситуації мета зустрічі Сікорського і Більдта з Ахметовим – це передусім спроба впливу на теперішню владну еліту в Україні, і в першу чергу – на Президента Януковича, через олігарха Ахметова, який кровно зацікавлений у тому, щоб відносини ЄС та України не погіршувалися в такому темпі, як це відбувається тепер», – зазначив Лукаш Адамський.

Він каже, що результатів від зустрічі польського та шведського міністрів із Рінатом Ахметовим можна сподіватися, та не відразу. Водночас, на його думку, ймовірність проведення саміту ЄС – Україна та звільнення Тимошенко у грудні цього року мінімальна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG